pragaCu doar 10 ani în urmă, americanii erau convinsi ca țările din Europa Centrală sunt aliații cei mai fideli ai SUA. Acum însă mulți se tem că unii dintre aliati au devenit „caii troieni” ai Moscovei, scrie politologul bulgar Ivan Krastev în International New York Times (NYT).

A reusit Moscova să sparga unitatea Europei Centrale? Krastev studiaza „opinia strazii” din Polonia și Bulgaria.

Polonezi cred că regimul lui Putin este crud şi urât. Potrivit unui studiu realizat in luna martie de catre Institute for Public Affairs din Varșovia, polonezi consideră criza din Ucraina o amenințare directă la adresa securității tarii lor.

În schimb, bulgarii se tem mai tare de hegemonia turcă și de islamul radical decât de agresiunea rusă.

„Potrivit sondajului Alpha Research din luna martie, bulgarii nu cred că războiul din Ucraina este o amenințare gravă, iar anexarea din Crimeea nu a avut aproape niciun impact asupra atitudinii lor general pozitive față de Moscova. De fapt, bulgarii au tendința să dea vina pe SUA în criza ucraineană, mai degrabă decât pe Rusia”, afirma Krastev.

Deși polonezii se tem de Rusia, majoritatea se opune livrarii de arme Ucrainei, iar cei care nu doresc ca ucrainenii sa intre în UE fără vize sunt chiar mai multi.

Pe bulgari, daca îi pui sa aleagă între Rusia și Occident, majoritate alege Vestul, iar mai mult de 70% din populatie cred că politica externă a guvernului bulgar focusata pe Bruxelles este „echilibrata și rezonabila.

Autorul explică: polonezii, bazandu-se pe precedentele istorice, pun la îndoială garantiile de securitate oferite de UE și NATO.

Bulgari îi simpatizează pe ruşi, dar nu consideră regimul lui Putin un model demn de imitat, mai ales ca deja sunt familiarizati cu metodele Moscovei.

Bulgarii trateaza sancțiunile fata de Rusia fără entuziasm, pentru că au fost afectati indirect de sancțiunile occidentale împotriva Iugoslaviei.

„Dar, în același timp, bulgarii știu că dacă Rusia reușește să sparga  UE, vor avea de suferit țările mici de la periferia Europei” – considera politologul bulgar.

Polonezii și bulgarii impărtaşesc aceeasi temere că Occidentul nu este pe deplin de încredere, dar ca Moscova nu oferă o alternativă viabilă.

Autorul conchide: „Deși este puțin probabil ca criza din Ucraina sa apropie si mai mult Europa de America, încercările Moscovei de a diviza Uniunea Europeană vor esua cu siguranta”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to NYT: Pulsul străzii din Europa Centrală. Care este atitudinea oamenilor faţă de Rusia?

  1. rsumy spune:

    Eu sunt foarte curios de pulsul străzii din România! 🙂
    Ciudat!
    Oare de ce nu se face şi la noi un sondaj pe această temă ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top