putin obamaPublicaţia The New York Times (NYT) se teme în schimbul asistenței privind dosarul nuclear al Iranului, conducerea SUA este gata sa închidă ochii la acțiunile Rusiei în Ucraina.

Nu spun că administrația Obama va încheia cu Putin un acord oficial în problema schimbului iranianoucrainean. Dar liderul rus are simt bun pentru punctele slabe ale SUA, şi stie sa aleaga momentul. Izbucnirea ostilităților din estul Ucrainei și dorința bruscă a Rusiei de a ajuta SUA în problema Iranului, cu puțin timp înainte de 24 noiembrie, când expira termenul limită alocat pentru discuții asupra programului nuclear nu este doar o coincidență. Toate acestea fac partea de strategia Rusiei, și dupa câte se pare, SUA accepta jocul Rusiei, -se arata în articolul NYT.

Președintele Barack Obama are un interes profund in a ajunge la o intelegere cu Iranul, aceasta fiind singura lui sansa de a contribui la soluționarea problemelor din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, este posibil ca pentru intelegerea iraniana, indiferent cât de dezirabil ar fi, va trebui să plătească cu  pierderea Ucrainei și prăbușirea NATO„.

„Un general NATO, retras, care a participat recent la negocieri cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko, mi-a spus , în conformitate cu serviciile de informatii, la granița [cu Ucraina] acum sunt adunati circa 45.000 de soldati din trupele regulate ruse. În Ucraina mai există zeci de mii de oameni în diferite unitati ale milițiilor rusești aflate sub controlul unui mic corp de ofițeri ruși și experți militari; [acest contingent are pe maini] aproximativ 450 de tancuri și 700 de piese de artilerie, „- se spune în articol.

Potrivit generalului, „concentrarea forțelor rusești [la granița cu Ucraina] indica semnele ca se pregăteşte o ofensivă Există toate motivele să credem că Putin are planuri cu toata Ucraina Nimeni nu aduce, de dragul de a aduce, forte militare atat de multe la mii de km„.

În Occident, la ciocanul lui Putin se reacționează cu îngrijorare spune autorul. Dar îngrijorarea și alarmarea nu vor opri ciocanul. Cererile lui Poroșenko pentru ajutor militar din partea Armatei SUA nu trebuia refuzata„.

Sa urmarim acțiunile lui Putin, sa tratam cu prudenta declaratiile si promisiunile sale este lecția anului trecut pe care nu am învățat-o spune NYT. Dupa un sfert de secol de la căderea Zidului Berlinului, în timp ce în capitala germană sunt lansate in cer baloane multicolore, o natiune de 45 milioane este aruncata la mila Rusiei care încearcă s-o dezmembreze. În cazul în care acest lucru se întâmplă, iar Ucraina este pierduta, orice promisiune de securitate facuta de SUA pentru aliații sai din tarile Baltice si Europa de Est va arata neconvingătoare. Totodata, Rusia va fi mai aproape de realizarea principalului sau obiectiv postbelic: ruperea cooperarii SUA cu Europa în domeniul apărării.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to NYT: Putin încearcă pe Obama „driblarea” iraniană

  1. rsumy spune:

    Obama doarme pe el.
    Este cel mai prost preşedinte american de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial încoace…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top