„Prima întâlnire a fost în Germania. După întâlnire, președintele Trump a luat notițele interpretului și ia spus să nu povestească nimănui din cele auzite”. În seara aceleiași zile, la cină, Trump s-a așezat mai aproape de președintele rus Vladimir Putin că să vorbească fără martori americani. Cea de-a treia întâlnire a avut loc în Vietnam, când Trump a spus că ăl crede pe cuvânt pe Putin care a spus că Rusia nu a intervenit în alegerile americane. Apoi a avut loc summitul oficial de la Helsinki din Finlanda, când cei doi lideri i-au dat afară pe toți, cu excepția traducătorilor. Apoi au discutat la Buenos Aires, după ce Trump a spus că va refuza intalnirea cu Putin din cauza agresiunii ruse”- scrie The New York Times.

„Trump insistă în mod categoric asupra faptului că, în timpul campaniei electorale din 2016, „nu a existat nicio înțelegere cu Rusia”. Cu toate acestea, fiecare dintre cele cinci întâlniri cu Putin au stârnit suspiciuni cu privire la relația lor. Secretul neobișnuit în care au fost invaluite aceste întâlniri i-au făcut pe mulți reprezentanți ai administrației sale să încrece sa ghicească despre ce s-a vorbit acolo și a stârnit interesul anchetatorilor”, se spune în articol.

„Ceea ce e mai ciudat este dorința de a ascunde informații de propria echipă”, a spus Andrew Weiss, consilierul fostului președintelui Clinton pe probleme rusești. „Faptul că Trump nu dorește ca membrii echipei Departamentului de Stat sau ai Casei Albe să știe ce a vorbit cu Putin, sugerează că nu este vorba despre promovarea intereselor naționale ale țării noastre, ci despre ceva mai problematic”.

„Veteranii administrațiilor anterioare nu pot să-și amintească un precedent în care președintele să se întâlnească cu oponentul său tete-a-tete si sa lase in necunostinta atat de mulți dintre consilierii săi. Când președinții s-au întâlnit cu lideri străini, au vrut sa fie prezent cel puțin un consilier în sala de negocieri – nu doar traducătorii – ca să evite alte neînțelegeri. Erau elaborate așa-numitele memorandumuri de negociere și împărtășite detalii cu oficialii care au motive să știe ce s-a discutat”.

„Toți cei cinci președinți cu care am lucrat, republicani și democrați, au dorit să păstreze inregistrari, pentru a proteja integritatea poziției părții americane de eventualele manipulări ale sovieticilor sau rușilor”, a declarat Victoria Nuland, diplomat de carieră, care a lucrat inclusiv cu Dick Cheney și Hillary Clinton.

„Apărătorii lui Trump recunosc că abordarea lui Trump nu este la fel cu cea a predecesorilor săi, dar ei spun că el este un președinte neobsnuit în multe privințe, asa ca acest lucru nu dovedește nimic condamnabil, notează ziarul. Și, continua ei, există motive să se creadă că Trump se află într-o situație dificilă, deoarece au existat deja scurgeri de la discuții cu liderii străini, inclusiv transcrierile complete ale convorbirilor telefonice cu liderii Mexicului și Australiei, publicate în The Washington Post”.

„Desigur, evenimentele de la Helsinki m-au deranjat, dar nu examinez doar faptul că președintele are întâlniri separate cu Putin”, a spus Luke Coffey, expert în politica externă al Heritage Foundation. „Ceea ce mă interesează mai mult este care va fi cursul imprimat al politicii administrației”.

El a amintit sancțiunile suplimentare, armamentul trimis Ucrainei, creșterea cheltuielilor Pentagonului, menite să contracareze agresiunea Rusiei și obiecțiile față de noua conductă rusească către Europa. ”Toate acestea demonstrează că aceasta este una dintre cele mai dure administrațiile împotriva Rusiei de la Reagan încoace”, spune Coffey.

„Mass-media liberală au irosit doi ani încercând să producă un scandal privind un complot fals, în loc să informeze că, spre deosebire de președintele Obama, care a permis Rusiei și altor adversari ai politicii externe să umileasca America, președintele Trump este foarte dur cu Rusia” – a declarat Sarah Huckabee, secretar de presă al Casei Albe.

„N-am auzit niciun președinte să țină întâlniri individuale cu omologul său rus, fără stenografi și fără a fi nevoit să raporteze asistenților săi”, a declarat David Kramer, fost secretar de stat adjunct al președintelui Bush. Putin este informat despre ceea ce s-a discutat – de ce nu poate, de asemenea, să se aibă încredere și să-i implice și pe funcționarii (SUA) de rang înalt?”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to NYT: Trump și Putin s-au întâlnit de 5 ori. Despre ce au vorbit a rămas un secret

  1. bogdan spune:

    Au discutat unde sa faca parnaiele impreuna : In Porcie sau USA …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top