Parlamentul ungar a acordat o serie de privilegii băncii rusesti ”International Investment Bank” (IIB), care în acest an își va deschide sediu la Budapesta. Oficialii din domeniul serviciilor de informații suspectează că spionii ruși vor putea folosi banca ca bază pentru desfășurarea operațiunilor secrete în Europa, scrie The New York Times.

„Șeful băncii are o veche legătura cu serviciile speciale ruse. Iar Parlamentul maghiar a acordat practic bancii imunitate diplomatică fata de orice verificare de către poliție sau autoritățile de reglementare financiară – fapt care îngrijoreaza oficialii occidentali din domeniul securitatii, pentru că spionii ruși vor putea s-o folosească ca bază pentru operațiunile de informații din Europa“, – se spune în material.

IIB va fi scutita de orice investigație financiară, înregistrare de către autorități, standarde de raportare, taxe si impozite, restricții la import-export și toate procedurile juridice ale sistemului judiciar maghiar, cu excepția cazului în care banca refuză la imunitatea sa. Aproximativ 40% din activele băncii sunt controlate de statul rus.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că relocarea sediului băncii la Budapesta „va consolida și mai mult poziția financiară internațională a Budapestei”, iar Ministerul Finanțelor a menționat că această mișcare va oferi „noi oportunități pentru părților interesate din sectoarele financiare și economice din Ungaria”.

Șeful băncii, Nikolai Kosov, provine dintr-o familie cu traditie în KGB. Tatăl său a fost cel mai mare spion rus din Budapesta în anii 1970, iar mama sa a fost denumită de mass-media rusă una dintre „spioanele cele mai extraordinare din secolul XX”.

Serviciile secrete occidentale cred că și Kosov a fost agent de informații, dar banca neagă că ar fi „în vreun fel afiliată  KGB”.

Un oficial de informatii a declarat că acordul prevede posibilitatea pentru președintele Vladimir Putin sa refaca pierderile de  personal dupa expulzarea din Europa, ca urmare a otrăvirii de către Serghei Skripal în Salisbury, a zeci de spioni rusi care activau sub acoperire dplomatica.

Opoziția maghiară spune despre IIB ca este „calul troian” al lui Putin și declară că intelegerea guvernului maghiar le permite rușilor să lucreze liber în UE, ceea ce ar putea crea o problemă serioasă pentru securitatea naționala.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to NYT: Ungaria a oferit imunitate fiscală unei bănci din Rusia. Instituția – posibilă bază a operațiunilor secrete rusești în Europa

  1. bogdan spune:

    Shokitoi nenorociti ! Prostii aia uita invazia porceasco-sovietica din 1956 cand au zdrobit cu tancurile Revolutia maghiara si liderul Imre Nagy a fost ucis…proasta specie si cu memorie scurta ! Merita sa fie f u t u t i din nou de godaci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top