„Era mai bine dacă nu acceptam Rusia în Consiliul Europei”, susține Luzius Wildhaber, fost președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), într-o conversație cu jurnaliștii publicației elvețiene Neue Zürcher Zeitung.

„Privind înapoi, cred că în 1996, Rusia (deocamdată) nu merita să fie acceptată în Consiliul Europei (…) Rusia pur și simplu nu era pregătită și se știa despre asta. Problemele au apărut chiar de la început. Rusia intervenea în cele mai minore chestiuni, se amesteca la nivel înalt chiar și în numirea secretarilor și a arătat de multe ori că nu respectă independența instanței. Odată, ambasadorul rus a apărut în biroul meu și la sarcina lui Putin mi-a indicat ce fel de  instrucțiuni să dau judecătorilor CEDO cu privire la o decizie într-un anumit caz. I-am spus cu toată politețea că este absolut inacceptabil amestecul în independența instanței“, – a spus Wildhaber.

„Ambasadorul m-a avertizat că va trimite Moscovei un raport privind această vizită – și cu o față roșie de furie, fără să-mi spună la revedere, a părăsit biroul. Trebuia înțeles tot incidentul ca o amenințare deschisă”, a spus judecătorul.

„La câteva zile după vizita ambasadorului în biroul meu, televiziunea de stat rusă a afirmat că CEDO și cu mine am știut despre presupusul atac terorist cecen din Moscova, dar că l-am păstrat în secret. A fost un atac direct asupra curții și a reputației mele” , a subliniat judecatorul CEDO.

„Am transmis imediat că CEDO nu va tolera astfel de metode”, a adăugat Wildhaber. „UE, exprmându-și urgent poziția clară, a luat partea CEDO, după care situația s-a liniștit. Dar ambasadorul rus îmi tot reproșa că situația s-a înrăutățit din cauza „neascultării” mele față de Putin și a faptului că sunt vinovat. Acest incident arată cum Rusia tratează separarea puterilor. Nu am nicio îndoială că judecătorii ruși sunt de asemenea presați așa cum s-a procedat în cazul meu”, spune fostul președinte al CEDO.

„În timpul unei călătorii în Rusia, în 2006, am fost infectat cu un stafilococ periculos pentru viața. Motivul a rămas  necunoscut, prin urmare nu se poate exclude complet versiunea că bacteriile au provenit de la un terț”, a spus Wildhaber. Nu am dovezi și nici nu afirm ca asa a fost, dar acest lucru nu poate fi exclus în totalitate…”

„Curtea nu poate forța nicio țară să respecte CEDO și independența ei, nu poate impune sancțiuni, din acest motiv era  mai bine să nu acceptam Rusia în Consiliul Europei în 1996. Dar când Rusia a depus cerere acest lucru a fost considerat drept un mare succes pentru Consiliul Europei, unde sperau să liniștească Rusia și să consolideze pozițiile instanțelor din țară. Din punctul de vedere actual a fost o eroare. După cum știm astăzi, instanțele rusești sunt departe de a se opune guvernului în chestiuni delicate”- a spus judecatorul.

Vorbind despre situația cu democrația și drepturile fundamentale ale omului în lume, Wildhaber a spus: „În această privință, până recent, Occidentul a fost optimist. Și eu, într-o oarecare măsură, speram că, grației justiției noastre vom putea inspira țări din afara Europei (…) Chiar dacă am obținut unele progrese, am îndeplinit acest obiectiv doar parțial. În prezent, nu mai cred că exemplul Convenției Europene a Drepturilor Omului și al CEDO va juca un rol important în viitorul apropiat în afara Europei , a Americii de Nord și Australiei”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to NZZ: Politica cizmei sau cum Rusia lui Putin exercita presiuni asupra președintelui CEDO

  1. bogdan spune:

    Specia asta inapoiata condusa din cocina kremlineza nu poate fi educata si civilizata ! Pur si simplu in dictionar ei nu au aceste cuvinte precum si termenul democratie…Genetic au aceste defecte…nici peste 500 de ani nu se va schimba asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top