În cultura populară, reprezentarea lumii agenților secreți este asociată deseori cu imagini din filmele cu James Bond. Dar dezertorul KGB, Iuri Bezmenov a descris un tablou diferit „și mai îngrijorător”, scrie ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
Potrivit acestuia, doar 15% din resursele KGB erau dedicate spionajului clasic, restul susținea așa-numitele „măsuri active”, care înseamnă o activitate subversivă ideologica pe termen lung împotriva inamicului. Bezmenov spunea asta la mijlocul anilor ’80, într-un moment în care tânărul agent KGB, Vladimir Putin, se pregătea pentru prima sa misiune în străinătate.
Analiza propusă de Bezmenov poate explica „operațiunea Trump”, pe care Moscova se pare că a pus-o în mișcare la ordinul direct al președintelui Putin, pentru a slăbi Statele Unite din interior. Această analiză ilustrează perfect impasul în care a ajuns SUA: Washingtonul poate renunța la acuzațiile că o putere străina a influențat alegerile și să ofere o șansă noului președinte, dar „otrava neîncrederii” va continua să lucreze. Trump va fi suspectat tot timpul că este dator Kremlinului.
O altă variantă prevede ca americanii sa investigheze toate detaliile cazului, dar exista pericolul polarizarii societatii, iar președintele va prelua funcția fiind permanent sub sabia lui Damocles a unor noi dezvăluiri.
„Ambele scenarii sunt distructive și fiecare multumitor pentru Moscova – accentuează ziarul elvețian. – Putin câștigă oricum: „operațiunea Trump” i-a adus un beneficiu dublu. Pe de o parte, la conducerea Casei Albe va ajunge în curând „un prieten al Kremlinului” care, în plus, probabil este șantajabil. Pe de altă parte – mandatul lui Trump înseamna că Statele Unite vor fi de acum inainte o tara divizata pentru mai mulți ani, că modelul democratic de conducere a statului va fi pus sub semnul întrebării, iar America va slăbi pe arena mondială.
„Pericolul unei crize politice sub Trump nu mai este un scenariu incredibil” – spune Neue Zürcher Zeitung. Precursorii acestei crize deja au aparut atât în tabăra lui Trump, cât și în comunicatea de informatii din SUA.Și dacă toate acestea vor avea ca rezultat o luptă pentru putere între Casa Albă și serviciile secrete, ambele părți vor avea de pierdut.
Potrivit NZZ, „democrația americană se confruntă cu o provocare”, dar este „fără îndoială suficient de puternica pentru a face față crizei”. Un rol important în acest context îl are majoritatea republicana din Congres. Deja a aparut un grup de „lingușitori și carieriști” care, de dragul lui Trump, este gata să ignore amenințarea rusă – și, invers, cei care nu au pierdut din vedere interesele naționale.
Congresul ar trebui să efectueze propria anchetă și să se asigure că populatia are o idee clară despre ceea ce se întâmplă. Este o intenție nobila, dar cu cat mai repede aceasta investigație va dobândi caracter non-partizan și imparțial, cu atât mai repede va fi capabila să opreasca erodarea încrederii în cercurile politice, subliniază Neue Zürcher Zeitung.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pe romaneste se cheama ca, „le-a bagat mortu’ in casa”.