NATO a trebuit să revizuiască pe ultima suta de metri scenariul manevrelor militare navale „Sea Breeze 2019”, organizate in largul coastei Ucrainei. Exercițiile se desfășoara timp de două săptămâni în mare și pe teritoriul regiunilor Odesa, Nikolaev și Herson. Ceremonia de deschidere a „Sea Breeze 2019” a avut loc la 1 iulie la Odesa.

Însa, din cauza ca Rusia a închis un sector marin aflat in zona manevrelor, NATO a anuntat că modifica planurile, trecand astfel peste șicanele rusesti fara să faca prea mare scandal.

Comandamnetul Marinei ruse a anuntat ca Flota sa militară din Marea Neagra va monitoriza exerciţiul NATO şi poate reacţiona „rapid” la eventuale situaţii de urgenţă, a anunţat luni după-amiază Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Sputnik.

Exercițiile militare internaționale ”Sea Breeze” se organizează în Ucraina din 1997. În acest an, la manevre participa 3.000 de soldați din 19 țări, 32 de nave și 24 de aeronave. În afară de Ucraina și Statele Unite, la exerciții participă țări partenere precum Georgia, Bulgaria, România și Turcia.

Din partea României, în portul Odesa au ajuns corvetele ”Lăstun” și ”Contraamiral Eustațiu Sebastian”. În portul ucrainean a mai intrat o fregată turcească, precum și corvete din Georgia și Bulgaria.

Conform scenariului Sea Breeze, un inamic ipotetic va încerca să blocheze accesul la mare de pe Dunăre. În declarația Flotei a 6-a a Statelor Unite se arată că scopul acestor manevre este asigurarea securității regionale maritime și întărirea legăturilor dintre țările partenere.

Două nave militare americane se află în Marea Neagră: nava de intervenţie rapidă USNS Yuma (T-EPF-8) şi distrugătorul USS Carney (DDG-64) au sosit luni în Portul Odesa, situat în sudul Ucrainei.

„Intrarea distrugătorului Carney în Marea Neagră pentru Exerciţiul Sea Breeze reafirmă angajamentul Forţelor Navale americane pentru această regiune vitală şi pentru partenerii noştri valoroşi. În acest mediu de securitate dinamic, capabilităţile noastre navale din Europa sunt constante şi continuă să efectueze misiuni de rutină alături de aliaţi şi parteneri din zona Mării Negre, pentru garantarea stabilităţii şi prosperităţii regionale”, a declarat viceamiralul Lisa M. Franchetti, comandantul Flotei militare a 6-a a SUA.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to O decizie a Moscovei a obligat NATO să schimbe pe ultima sută de metri planul exercițiului Sea Breeze

  1. bogdan spune:

    USS Carney singur are puterea de foc asa de mare incat poate face praf singur aproape toata flota Marii Negre a godacilor de la Sevastopol…si cateva zeci de Tomahawkuri in capul kremlinului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top