GNLSUA se pregatesc sa inunde pietele cu cantitati uriase de gaze (in principal cu gaz natural lichefiat – GNL) incepand chiar de anul acesta, scrie The Telegraph. Miscarea va schimba profund piata globala a energiei si va reprezenta o noua durere de cap pentru seful Kremlinului, Vladimir Putin, pentru ca va clatina puternic pozitia Gazprom in Europa.

“Anticipam ca vom ajunge un jucator major si cred ca vom avea un impact mare”, spune Ernest Moniz, secretarul american pentru energie. Oficialul a aratat ca patru terminale GNL de export sunt in constructie si primul val de exporturi ar putea incepe pana la sfarsitul acestui an sau, cel tarziu, pana in prima parte a lui 2016.

“In mod cert, in acest deceniu, exista sanse bune sa ajungem un exportator de GNL de dimensiunile Qatarului, care astazi este cel mai mare exportator de GNL”, a declarat acesta la un summit pe energie din texas.

Qatar exporta putin peste 100 de miliarde de metri cubi, iar Australia vine tare din urma pe masura ce da rezultate zacamantul offshore Gorgon. Australia ar putea sa depaseasca Qatarul spre sfarsitul acestui deceniu.

Cresterea productiei de gaze de sist a SUA a transformat deja piata globala, a aratat Moniz. “Am fi importat foarte mult GNL pana acum. Acele cargouri ar fi mers in alta parte si ar fi avut un impact semnificativ asupra pietei europene”, a explicat el.
statie compresare gaze
Exporturile ar putea fi mult mai mari, existand potentialul de a devansa Rusia în pozitia de furnizor important de gaz natural.

“Au trecut doar 15 ani dintr-un proces ce va dura 150 de ani”, a declarat Steve Mueller, seful companiei Southwestern Energy, al patrulea producator de gaz din SUA.
Mueller ii respinge pe cei care sustin ca industria gazelor de sist are probleme mari, el insistand ca pretul extractiei scade atat de rapid la compania sa si la altele, incat e cu un pas in fata in fata ieftinirilor de pe piata energiei.

Autoritatile americane previzioneaza ca pretul gazului va creste, in termeni reali, la 4,88 dolari pana in 2020 si la 7,85 doalri pana in 2040.

Remarcabil este faptul ca firmele din extractie produc cu o treime mai mult gaz acum, cu 280 de sonde, fata de cat extrageau in 2009 cu 1200 de sonde.

Productia totala de gaz de sist a urcat la aproape 350 miliarde de metri cubi in conditiile in care acum zece ani era practic zero.

Acum acopera jumatate din productia de gaz a SUA.

Administratia Obama a fost reticenta pana acum sa aprobe noi terminale de export de LNG, partial din cauza ingrijorarilor ca SUA isi vor pierde avantajul enorm din energie si al costurilor cu combustibilii din industrie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to O nouă durere de cap pentru Putin: Gazul american în Europa

  1. abas spune:

    Principalii exportatori de gaze naturale LICHEFIABILE sunt Qatar si Nigeria, Australia are si gaze naturale. Acest domeniu este foarte complex si pentru ca gazul a devenit o importanta alternativa a energiei actuale, nu gresim spunind ca tahnologia este la inceput. Cu avantaje si riscuri. Apreciez ca Turcia este deja una din cunoscatoare si nu permite accesul in Marea Neagra la orice transporturi cu emblema LNG. De mentionat ca flota internationala transportoare de gaze (GNL si GPL) insumeaza cam 388 de vase. Principalii importatori de gaze sunt Japonia (cam 37%) si China. Israelul a inceput sa joace si el un rol, dezvoltindu-si statiile de regazeificare. USA pare ca-si reduce importul de gaze obtinute din formatiunile bituminoase canadiene, suplimentind cu cele obtinute din propriile structuri al gazelor de shist. Pretul gazelor este un punct vital in acest comert. Nu tot ce este „gaz” este natural si nici stocarea-transportul-utilizarea lui nu este asemanatoare. GPL este o alternativa la gaze naturale – transportul si utilizarea este comuna tuturor utilizatorilor. GNL este obtinut dupa separarea de .. gazele naturale din sonda, poate fi lichefiat la temperaturi foarte scazute si sub presiune, este destinat utilizatorilor industriali. Atit prepararea inaintea transportului cit si la destinatie implica statii si tehnologii – desi se pare ca suntem obisnuiti cu asta, accidentele continua sa exista. GPL nu este toxic (evident nu voi incepe sa respir butan si propan).
    Faptul ca Turcia este restrictiva, poate fi si din motive de concurenta (Qatear nu este tocmai partenerul preferat si daca il poate carota pe motiv de protectia mediului, de ce nu?) Costul importurilor sale va determina China sa urgenteze importul din Rusia.
    Este cam prea devreme pentru .. preziceri pe termen lung privind evolutia acestei ramuri economice, desi sursa energetica este ce este. Interesant de aflat despre ce vorbesc aia la Paris – vom fi intoxicati pe motiv ca nu este toxic si ca altceva nu este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top