rada basarabiei2Luni, la Odesa a avut loc congresul de constituire a așa-numitei „Rade a Poporului Basarabiei”, care a atras atenția Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), din cauza culorii politice a participantilor la congres, scrie Korrespondet.net.

„Rada a fost constituita ca un organ reprezentativ în scopul protejării intereselor comunităților etnice din Basarabia. La reuniune au participat reprezentanți ai șapte comunități basarabene cheie (bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, țiganească, moldoveneasca şi poloneză).

În total, la eveniment au participat aproximativ 100 de delegați. Printre acestia, deputați ai consiliilor locale din regiunea Odesa, figuri publice și jurnaliști.

Mihail Garbuz

Moldovenistul Garbuz, in slujba putinismului

Printre oaspetii străini figuri deja obisnuite ale intrunirilor pro-Kremlin cu iz international – liderul aripii de tineret al partidului „Attaka” – Sviatoslav Proinov (Bulgaria), liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz şi fostul deputat al parlamentului din Republica Moldova Grigori Petrenko, etc.

Formaţiunea moldoveneasca „Patrioţii Moldovei” promoveaza ideea că identitatea şi limba moldovenească sunt diferite de identitatea şi limba română si pledeaza pentru o Moldova Mare (inclusiv partea romaneasca).

„Partidul” Attaka” din Bulgaria este cunoscut pentru orientarea anti-ucraineană si pro-rusa.

În discursul de deshidere, liderul Radei Basarabiei si presedintele uniunii ucrainenilor transnistreni, Dmitri Zatuliveter a spus: „Misiunea noastra este sa oferim Basarabiei statutul de autonomie național-culturala. Popoarele noastre trebuie să fie reprezentate corespunzător în viața politică și economică a Ucrainei, comunitatea noastră ar trebui să influențeze deciziile care afectează regiunea noastră”.

BasarabiaNeoficial, „basarabenii” au amenințat că, în caz de aderare a Ucrainei la NATO, își rezervă „dreptul la autodeterminare a Basarabiei” (in fapt a sudului regiunii, aflat sub controlul Ucrainei – n.r.).

„Rada Basarabiei” nu dezvăluie numele celorlalți participanți la congres. Dar in imaginile transmise de la congres se evidentiaza in prezidiu celebrul jurnalist de la Odesa – Artiom Buzila, care nu ascunde dragostea sa pentru Rusia și Putin și care conduce o serie de proiecte pro-Kremlin pe internet.

Toţi „delagatii” prezenti la Congres au votat în favoarea unor relații mai strânse cu Rusia.

Având în vedere că regiunea Odesa se învecinează cu Republica Moldova, la Chișinău privesc cu atentie evolutiile din sudul Basarabiei. Mai ales ca o delagatiei a Gagauziei a participat la congresul Rada Basarabiei, informatie confirmata de bașcanul  (seful) autonomiei gagause Mihail Formuzal.

anatol_taranu

Anatol Ţăranu

În regiunea Odesa, sudul Basarabiei, locuiesc 150 de mii de etnici bulgari (de trei ori mai mult decât în ​​Republica Moldova) şi 50.000 de gagauzi (de trei ori mai puțini decât în ​​Republica Moldova). Majoritatea acestor etnici, supusi in timp unei agresive politici de rusificare, reprezinta nucleul dur al populatiei pro-ruse din Ucraina, dar si Moldova.

Directorul Centrului pentru Studii Strategice de la Chișinău, consultantul politic Anatol Ţăranu a declarat pentru „Nezavisimaia Gazeta” că  toate procesele din regiunea de sud a Basarabiei vor fi monitorizate de Chișinău impreuna cu Kiev.

„Regiunea Odesa se invecineaza si cu Transnistria, dar astăzi acest coridor este închis – grănicerii ucraineni controleaza strict segmentul transnistrean al frontierei moldo-transnistrene. Deci aici nu asteptam surprize. Dar, în caz contrar, dacă luăm în considerare situația generala din Ucraina și zvonurile privind crearea in sudul Basarabiei a unei republici (dupa chipul si asemanarea DNR sau LNR – n.r.) si patrunderea acolo a separatiștilor din est, Kievul si Chisinaul ar trebui sa-si faca griji. „Prin urmare, autoritatile din Moldova si Ucraina ar trebui sa monitorizeze atent evoluția procesului început”, – a declarat analistul politic moldovean.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top