Două persoane au fost otrăvite în orașul britanic Amesbury, situat în apropiere de Salisbury, unde a avut loc atacul chimic cu ”Noviciok” impotriva fostului colonel GRU Serghei Skripal și fiica sa Iulia, a declarat Neil Basu, seful Diviziei de lupta contra terorismului din cadrul Scotland Yard.

„După studierea probelor, pot confirma că bărbatul și femeia au fost expuse aceluași agent neuroparalitic Noviciok cu care au fost otrăviti Serghei Skripal și Iulia“, – a spus Basu. Polițistul a notat că victimele – cetățeni britanici – „continuă să fie în stare critică”.

Potrivit reprezentantului Scotland Yard, prima a fost spitalizata femeie de 44 de ani. Ambulanța din Amesbury a fost chemată în 30 iunie la ora locală 10:15. Femeia, care era inconștientă, a fost dusă la spital. În aceeași zi, în jurul orei 15:30, o ambulanță a fost chemată la aceeași adresă din nou – pentru un bărbat de 45 de ani, care si el a fost dus la spital. Mass-media a scris că cel doi sunt Charlie Rowley și Don Sturges.

În raportul inițial al poliției s-a declarat că versiunea originală a fost invocat faptul că cele două victime au fost otrăvite după consumul de droguri „potențial infectate“. Cu toate acestea, la data de 2 iulie, din cauza simptomelor care au aparut la victime, au fost trimise probe la laboratorul Porton Down – Centrul de protecție împotriva riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, în apropiere de Salisbury.

Basu, care conduce ancheta, nu a afirmat că otrava face parte din același lot folosit în martie, în cazul Skripal, dar nu exclude legătura dintre aceste incidente.

„Am înțeles că există o mulțime de speculații cu privire la legatura acestui incident cu evenimentele din martie din Salisbury. Aș adăuga că ancheta cuprinzătoare privind tentativa de asasinare a Iuliei și a lui Serghei Skripal continuă și anchetatorii încă mai aduna dovez. Ei fac tot posibilul pentru a confirma cine este responsabil de aceasta nechibzuita și barbară infracțiune“, – a declarat Basu.

Reprezentantul Scotland Yard a raportat de asemenea că nu există dovezi că persoanele rănite în Amesbury au fost alese în mod special ca ținte. „Nu avem nicio informatie sau o dovadă că ei au fost ținte. Nu există nimic în trecutul lor care sa sugereze acest lucru“ – a spus Basu.

Totodata, responsabilul din politie a declarat că în acest moment nu există nicio informație că victimele din Amesbury sa fi vizitat unele dintre acele locuri legate de otrăvirea lui Skripai în Salisbury. „Nu există nicio dovadă că [victimele] bărbatul sau femeia au vizitat recent oricare dintre locurile în care se face in prezent decontaminarea după tentativa de asasinare a lui Serghei și Iulia Skripal“, – a spus el.

În legătură cu incidentul din Amesbury, la data de 5 iulie va fi organizată o reuniune a comitetului de urgență COBRA a Guvernului, care este condus de ministrul de Interne britanic.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to O nouă tentativă de asasinat cu ”Noviciok”. Victimele nu au nicio legătură cu cazul Skripal

  1. Basarabia e Romania spune:

    Asta este facuta ca sa duca lumea in deruta……dar orice este de tip noviciok vine de la godaci!

  2. bogdan spune:

    Porcii criminali nu se linistesc ! Specia asta ar fi linistita doar daca ar fi extincta cu NUKE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top