Barack ObamaPreşedintele Statelor Unite Barack Obama a minimalizat rolul Rusiei în lume ca o naţiune ce ”nu face nimic”, subliniind, într-un interviu acordat revistei Economist, că Occidentul trebuie să fie ‘destul de ferm’ cu China, în timp ce Beijingul se grăbeşte să-şi extindă rolul în economia mondială, notează agenţia Reuters.

Obama a încercat să concentreze politica externă a SUA asupra Asiei, un răspuns la puterea economică şi militară a Chinei. Dar, de luni de zile, acest ‘pivot’ a fost umbrit de o rafală de crize internaţionale, inclusiv sprijinul Rusiei pentru separatiştii din estul  Ucrainei.

Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume şi al doilea cel mai mare de gaze naturale. Europa se bazează foarte mult pe exporturile de energie din Rusia, complicând răspunsul Occidentului la criza din Ucraina, mai notează Reuters.

Obama a minimalizat rolul Moscovei în lume, considerând că preşedintele Vladimir Putin este un lider ce provoacă probleme pe termen scurt pentru un câştig politic care va afecta Rusia pe termen lung.

”Eu cred că este important să se menţină perspectiva. Rusia nu face nimic”, a declarat Obama în interviu. Imigranţii nu se grăbesc la Moscova în căutare de oportunităţi. Speranţa de viaţă a bărbatului rus este de în jur de 60 de ani. Populaţia este în scădere”, a remarcat el.

Obama i-a declarat lui Putin săptămâna trecută că el crede că Rusia a încălcat  Tratatul din 1988 al Forţelor Nucleare Intermediare (INF) conceput pentru a elimina rachete de croazieră lansate de la sol.

Vorbind despre ‘provocările regionale’ ale Rusiei, Obama a avertizat în interviu: ‘Trebuie să ne asigurăm să nu degenereze dacă dintr-o dată armele nucleare sunt din nou în discuţiile de politică externă’.

Dar Obama a descris tensiunile Statelor Unite cu China ca ‘putând fi gestionate’.

China este angajată în dispute teritoriale cu vecinii săi în Marea Chinei de Sud bogată în petrol şi frecvent în conflict cu Occidentul asupra problemelor de proprietate intelectuală.

”Un lucru voi spune despre China, deşi trebuie de asemenea să fim destul de ferm cu ei, pentru că ei vor împinge cât pot de puternic înainte până când întâmpină rezistenţă, a declarat Obama în interviul pentru Economist. Ei nu sunt sentimentali şi nu sunt interesaţi în abstracţiuni… Iar acestea, la normele internaţionale, sunt insuficiente”, a notat el.

Obama a estimat că tensiunile comerciale vor slăbi când China va trece ”de la a fi pur şi simplu un producător low-cost în lume” şi companiile ei vor începe să fabrice produse cu valoare mai mare ce au nevoie de protecţia proprietăţii intelectuale.

”Trebuie să existe mecanisme atât pentru a fi duri cu ei, atunci când credem că încalcă normele internaţionale, dar de asemenea să le arătăm beneficiile potenţiale pe termen lung”, a conchis el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top