Țările occidentale discută posibilitatea de a eluda veto-ul rusesc în Consiliul de Securitate al ONU în problema utilizării armelor chimice în Siria. În acest sens a fost redactat un proiect de rezoluție ce va fi propus spre aprobarea Adunarii Generale a ONU, scrie The Guradian, cu referire la surse diplomatice.

Regulile ONU prevăd posibilitatea ca, în cazuri excepționale pentru pacea și securitatea internațională, sa se poată prezenta în fața celor 193 de state membre ale Adunarii Generale a ONU problemele pe care Consiliul de Securitate nu le poate depasi din cauza abuzului de veto.  Pentru a face acest lucru, este necesar ca o astfel de decizie să fie susținută de 9 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate și apoi de două treimi din țările participante la Adunarea Generală. Nimeni nu are drept de veto în Adunarea Generală.

Statele Unite, Marea Britanie și Franța insistă asupra adoptării unei rezoluții care să stabilească un mecanism pentru identificarea și tragerea la raspundere a persoanelor responsabile de utilizarea armelor chimice în Siria. După presupusul atac chimic din orașul sirian Douma, de care sunt acuzate trupele guvernamentale siriene, Rusia a blocat adoptarea rezoluției propuse. În total, Moscova a respins de mai mult de 10 ori diferitele proiecte de rezoluții referitoare la conflictul sirian.

În prezent, în Siria lucreaza experți ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPWC), care vor stabili dacă a avut loc sau nu un atac chimic, dar nu și cine sunt vinovații.

Damascul și Rusia susțin că atacul chimic a fost înscenat de Occident ca sa justifice intervenția sa conflictul sirian.

După cum precizeaza The Guardian, ideea de a ocoli veto-ul rusesc este discutată intens în rândul diplomaților occidentali. O altă posibilitate este încercarea de a ajunge totuși la un compromis în cadrul Consiliului de Securitate. În weekend-ul trecut, reprezentanții tuturor celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate au discutat eventualii pași la o reuniune care a avut în sudul Suediei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

4 Responses to Occidentul caută soluții pentru a ocoli veto-ul rusesc din Consiliul de Securitate al ONU

  1. bogdan spune:

    Grohaitorule ! voi sunteti rupti in cur de foame ! ce razboi visati mai prapaditilor ! nici siria n-ati fi in stare s-o cuceriti darmite sa va puneti cu Lumea Civilizata ! Vai mama voastra de Neanderthalieni…

  2. bogdan spune:

    Daca nu se va putea asa ar mai fi o metoda ! Sa se desfiinteze actualul ONU si sa se reinfiinteze altul cu criterii clare si stricte de democratie ! Astfel toata Lumea Civilizata ar crea un nou ONU curat iar cele cateva state Paria conduse de Porcia lui Putler vor ramane singure ! Iar pt a adera la noua formatiune vor trebui sa indeplineasca aceleasi criterii stricte acceptate de Lumea Civilizata ! Pana atunci sa stea afara si sa-si faca clubul lor diktaturile ! Vrei sa fii Paria atunci stai Paria ! Vrei in Lumea Civilizata atunci indeplineste criteriile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top