Savcenko4Oficialii și diplomații europeni au salutat eliberarea și repatrierea militarului ucrainean Nadia Savcenko, după ce, la presiunea liderilor occidentali, Vladimir Putin a semnat decretul de gratiere.

Europa și-a exprimat speranța că acest pas va contribui la realizarea deplina a acordurilor de la Minsk și la rezolvarea problemelor din sud-estul Ucrainei prin canale diplomatice, scrie Reuters.

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt a salutat revenirea Savcenko acasă si o asteapta la următoarea sesiune a Adunării, care va avea loc în luna iunie a acestui an. Nadia este membru al delegației ucrainene la APCE. „O așteptăm cu nerăbdare în viitorul apropiat la Strasbourg. Poate chiar la următoarea sesiune din iunie, daca sanatatea îi va permite” – a spus Agramunt.

”Speram că ambele părți vor fi acum în măsură să se bazeze pe voința bună, care a făcut posibilă eliberarea, pentru a realiza noi progrese în punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk,” – a adaugat șeful APCE.

Aprobarea Un salut vine si din Spania. „Guvernul Spaniei salută decizia autorităților ruse de eliberare a cetățeanului Ucrainei Nadia Savcenko” – a declarat Ministerul de Externe spaniol.

Madridul „profita de ocazie pentru a reitera sprijinul soluției politice în conflictul din estul Ucrainei”, a adăugat Ministerul de Externe.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este „bucuros s-o vadă pe Nadia Savchnko, în sfârșit libera și în condiții de siguranță acasa. ”Este o veste buna pentru familie si Ucraina”, – a scris Stoltenberg pe Twitter.

SUA vor face noi presiuni asupra Rusiei

Washingtonul, la rândul său, a recunoscut că eliberarea Savcenko reprezinta indeplinirea de catre Rusia a unei parti importante a obligațiilor care decurg din acordurile de la Minsk.
Savcenko5
„Salut noutatile de astăzi potrivit carora Nadia Savcenko a revenit în Ucraina, precum și decizia umană a Guvernului Ucrainei de eliberare a doi militari ruși reținuți pe teritoriul ucrainean și condamnați pentru acte legate de terorism”, – a declarat șeful Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit lui John Kerry, eliberarea lui Savcenko ar trebui să fie un stimul pentru punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk. De asemenea, el a reamintit că elementele acordului cuprind o „încetare reala a focului, cuprinzătoare și durabilă, accesul deplin al personalului OSCE în zona de conflict, alegeri  în conformitate cu legislația ucraineană, care îndeplinesc standardele OSCE și monitorizate de către Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), retragerea forțelor și a armelor straine și revenirea controlului deplin al Ucrainei în cadrul granițelor sale internaționale”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Occidentul salută eliberarea ucrainencei Nadiei Savcenko

  1. yehudy spune:

    toata lumea a aflat valoarea ofiterilor GrU rusi: doi barbati rusi ofiteri GRU valoreaza mai putin decat o femeie ucraineana 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top