SelinLa Ufa, în Rusia, summit-urile OCS (Organizatia Cooperarii de la Shanghai) și BRICS, fuzionate într-o magnifica celebrare, sunt prezentate de propaganda rusa drept cel mai mare triumf asupra Occidentului ostil. Membrii acestor structuri, candidati la aderare, „parteneri de dialog”, și pur si simplu oaspeți s-au adunat pentru a vorbi unul cu altul și cu Vladimir Putin. Toti acestia reprezinta aproape jumatate din populatia lumii, scrie bloggerul Serghei Şelin.

Redam textul bloggerului.

Interesul redus al celeilalte jumătati a lumii pentru acest eveniment măreț pare la prima vedere inexplicabil.

Dar ce unește tari precum India, China, Brazilia și Rusia, Iran și Pakistan? Un singur lucru – toti din start nu au facut parte din lumea occidentala sau au rupt-o cu ea. Orice altceva – sisteme și ideologii sociale, obiective și interese globale – este diferit.

De aici si posibilitatile lor colective. Sa se adune pot. Sa stea la masa în compania plăcută a celuilalt – e ușor. Sa se fotografieze – şi mai simplu. Dar sa prezinte umanitatii vreo politica comuna – în niciun caz.

Apropo, pentru Rusia este o situatie bună. Deoarece orice curs comun al OCS-BRICS, probabil nu ar fi fost pe placul Moscovei.

Dar ce interese ii „mana in lupta”?

Printre membrii actuali și potențiali ai BRICS, doar șase state OCS au statutul de mare putere, sau pretind acest statut: Rusia, China, India, Brazilia, Pakistan și Iran. Nu întâmplător cinci dintre acestea au arme nucleare, în timp ce Iranul – este la un pas de a obtine astfel de arme.

Dupa numărul de locuitori, Rusia este clasata pe locul al cincilea în acest club, avand o populatia de 9,5 ori mai mica ca în China și de 8,5 ori fata de India, fata de Brazilia și Pakistan – de 1,4 ori. Depășeste doar Iranul de 1,8 ori.

Dpdv economic, Rusia este a treia, de cinci ori mai mica decat China și jumătate din India. PIB-ul Braziliei (calculat în conformitate cu paritatea puterii de cumpărare) este de 90% din cel al Rusiei, iranian – 40%, Pakistan – 25%.

Puterea militară a Rusiei – a doua dupa chinezi, iar bugetul de apărare al treilea (după China și India).

Niciuna dintre aceste puteri nu listeaza Rusia drept partener economic major. Pentru China, partenerii majori sunt SUA, Japonia și Coreea de Sud. Pentru Iran, Pakistan și într-o oarecare măsură Brazilia – China. Pentru India – monarhiile arabe din Golful Persic, China și Statele Unite ale Americii. Pentru Rusia, China reprezintă doar ceva mai mult de o zecime din comerțul exterior, iar UE – aproape jumătate.

Chiar in ciuda reluarii livrărilor de arme rusești în Iran și a prieteniei cu India, Rusia în mod clar nu are premisele sa joace rol de hegemonie militară sau economica în legătură cu oricare dintre celelalte cinci puteri. În schimb, cu China, toate sunt strâns legate economic, iar unele (cum ar fi Iran și Pakistan) – politic și militar.

Despre imaginea de paravan al hegemoniei chineze prin organizatiile BRICS-OCS este inca prematur sa vorbim. Cel puțin nu încă. Dar, pentru a promova interesele economice, această alianță este utila mai ales chinezilor. China este practic liderul oficial al OCS, sediul organizatiei este la Beijing, iar in cadrul structurilor financiare create acum, rolul de conducere al chinezilor va fi de necontestat.

Un alt lucru este faptul că BRICS-OCS nu sunt singurul instrument de expansiune economică a Chinei. De exemplu, pentru dezvoltarea în Asia Centrală și în Rusia un rol mai important îl joaca superproiectul „Silk Road”, pe care Moscova, fără tragere de inimă, a trebuit să-l accepte în urmă cu două luni.

În ceea ce privește politica mondială, fiecare dintre marile puteri non-occidentale au strategia proprie care, în plus, nu coincide cu cea rusa. Toate aceste superputeri apreciaza extrem de mult relațiile de afaceri cu „Occidentul”, pe care încearca să le consolideze, iar Iranul, care acum traieste sub regimul sanctiunilor, este dornic sa le reia.

Speranțele vagi ale Moscovei de a prelua conducerea unui front anti-occidental, sau cel puțin să se asigure că noii prieteni sar in apararea Kremlinului, sunt alimentate doar de diletantismul diplomației ruse și de lipsa de informații cu privire la obiectivele și interesele reale ale marilor omologi non-occidentali.

Ei preferă marginalizarea benevola a marelui stat nuclear, și vor folosi Rusia ca pe un fundal favorabil pentru prezentarea propriilor puncte constructive și negocierea de noi locuri în jocul cu țările bogate.

BRICS-OCS este o platforma unde conducătorii celeilalte jumătati de lume schimba complimente și dau sfaturi omenirii să trăiască bine. Unde China foloseste orice pretext pentru a promova interesele sale economice. Unde statele mici isi maresc prestigiul, defiland umar la umar cu superputerile de ieri. Și unde Kremlinul prezinta totul ca pe un PR reusit pentru sine și un răspuns convingător pentru Occidentul care nu „îl înţelege”. Asa ca alegeti, care dintre participanții la aces spectacol priveste mai bine în perspectiva”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top