Șeful Camerei de Conturi a Federației Ruse, Alexei Kudrin, este preocupat de scăderea nivelului de trai al rușilor și nu exclude apariția unei situații revoluționare dacă nivelul sărăciei continuă să crească.

„Desigur sunt ingrijorat. În ultimii ani, nivelul de trai al cetățenilor noștri a scăzut. Astazi, aproximativ 12,5 milioane de persoane sunt sub pragul sărăciei, 70% dintre cetățenii săraci trăiesc în familii, în special copiii”, a spus el, citat de TASS.

Potrivit lui Alexei Kudrin, „sărăcia în Rusia a devenit o rușine”, deoarece nu ar trebui să existe atât de mulți oameni săraci într-o țară cu un astfel de nivel de PIB pe cap de locuitor, cu salarii în continuă creștere. „Este o pierdere, inclusiv în dezvoltarea funcțională, în nutriție, calitatea vieții, sănătate, aceasta este o problemă a capitalului nostru uman”, a spus el.

Economia stagnează din cauza lipsei voinței politice

Totodata, economistul observa ca economia rusa se află în stare de stagnare, deoarece autoritățile nu au profitat de șansele de schimbare din ultimii șase ani. „Ponderea Rusiei în economia globală a scăzut. Nu am devenit mai competitivi și mai eficienți”, spune șeful Camerei de Conturi.

Potrivit acestuia, unele reforme fundamentale care ar scoate Rusia din „falsa sustenabilitate” nu se realizează, în ciuda obiectivelor și proiectelor naționale anunțate de președintele rus Vladimir Putin. Kudrin consideră că acestea absorb doar parțial o serie de reforme fundamentale.

„Suntem foarte lenți în a răspunde provocarilor vieții. Suntem foarte ineficienți, birocrați”, a continuat Alexei Kudrin, subliniind că, în primul rând, este necesar să se îmbunătățească calitatea guvernării. În special, în opinia sa, este necesară digitizarea aparatului de stat astfel încât deciziile să fie automate și rapide.

Lipsa voinței politice de a reforma economia reprezintă o problemă mai importantă pentru Rusia decât sancțiunile occidentale sau scăderea prețurilor petrolului.

„Problema noastră principală nu este scăderea prețurilor petrolului, nici măcar sancțiunile care ne iau ceva, reduc potențialul nostru, ci problemele noastre interne, incapacitatea noastră de a efectua sau indisponibilitatea, poate lipsa voinței politice pentru unii pași”  – a subliniat Kudrin.

Situația din economia rusă se dezvoltă în direcția opusă schimbărilor necesare, este convins Kudrin. „Ponderea statului în economie este în creștere, concurența este în scădere, inițiativa privată este în scădere, iar multe companii private sunt preluate de stat. Este o mișcare înapoi”, a adăugat el.

Șeful Camerei de Conturi a indicat de asemenea că, pentru a corecta problema existentă, este necesar să se ia măsuri în domeniul educației. „Educația noastră este deja în urma celor mai bune scoli din lume. Nu pregătim oamenii pentru o economie modernă și nouă, trebuie să creștem în mod semnificativ finanțarea educației”, a spus Kudrin.

Trebuie remarcat faptul că în ultimii ani aproape toate sectoarele societății, cu excepția elitelor, au devenit mai sărace. Chiar și conform datelor oficiale, doar 11% dintre ruș sunt multumiti de veniturile lor, în timp ce restul trebuie să faca economii și sa se îndatoreze.

La 1 aprilie, Rosstat a facut publice datele unui sondaj pe scară largă, potrivit caruia 79,5% din familiile din Rusia într-un fel sau altul au dificultăți în a dobândi minimul necesar pentru existenta, iar 14,6% din familii au recunoscut că se confruntă cu „dificultăți majore“.

Mai mult de jumătate din familii (53%) au spus că nu au putut să facă față unor cheltuieli neașteptate, de exemplu, costul reparațiilor urgente ale locuințelor sau înlocuirea bunurilor de folosință îndelungată, servicii medicale urgente. 10,1% din familii nu își pot permite să mănânce carne, pasăre, pește cel puțin o dată la două zile, 21,1% din familii nu au bani pentru fructe în niciun moment al anului.

35,4% din familii nu au capacitatea financiară de a cumpăra două perechi de încălțăminte potrivite de sezon pentru fiecare membru al familiei. Fiecare a patra familie din Rusia nu își poate permite să invite oaspeții la o reuniune de familie, aproape jumătate (49,1%) nu sunt în stare să meargă în vacanța anuală de o săptămână, iar 11% dintre familii nu dispun de fonduri suficiente pentru achiziționarea de medicamente esențiale.

Același studiu a constatat ca mai mult de 20% din gospodăriile din Rusia nu au acces la o canalizare centralizata: 16,8% folosesc un sistem de conducte în haznale, iar la 5,8% din populație nu există niciun sistem de canalizare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Oficial rus: Vom avea o ”explozie socială” dacă nivelul sărăciei va continua să crească

  1. profesoru spune:

    Simplu,din 400 miliarde $ anual cine profita?putinskoncsu si oligarhii favorizati de el.Luati-i la scarmanat.

  2. bogdan spune:

    Pai porku’ nu are nevoie decat de o balta cu noroi si langa putin dezghetat pamantul pt a putea scurma cu copita ! Restul sunt povesti-Il Leader Maximo inseamna Totul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top