Olanda și Australia au emis o declarație oficială comună în care acuză Rusia de implicare în prăbușirea aeronavei Boeing în Donbas, în iulie 2014, se arata in documentul publicat pe site-ul guvernului olandez.

Guvernul Olandei a adoptat decizia în cauză la propunerea ministrului olandez de externe Stef Blok. Ambele țări au informat oficial Rusia despre poziția lor.

Ieri, Echipa Comuna de Investigație (JIT), constituita de Olanda, Malaezia, Australia, Belgia si Ucraina a raportat rezultatele anchetei, potrivit căreia racheta „Buk“ care a doborât avionul de pasageri aparținea Brigazii Antiaeriene 53 a Forțelor Armate ruse, cu baza la Kursk. Potrivit JIT, racheta „Buk” a fost adusa în Ucraina din Rusia, experții reusind sa refaca traseul proiectilului din Rusia pana în Donbas.

”Constatările JIT indică implicarea Rusiei în incident”, a declarat astazi Stef Blok, în drum spre o întâlnire de urgență a Guvernului dedicata discutării concluziilor prezentate de anchetatori, transmite Reuters.

Anterior, Blok s-a arătat „impresionat de dovezile colectate și extrem de recunoscător pentru munca depusa de biroul olandez al Procuraturii, poliție și partenerii JIT“. Șeful diplomației olandeze a subliniat că aceste „concluzii foarte grave” vor fi discutate de guvernul olandez. El a menționat că „este important, în special pentru rude, că avem acum mai multă claritate cu privire la prăbușirea MH17”.

„Accidentul zborului MH17 a provocat suferințe inimaginabile”, a declarat Blok într-o declarație publicată pe site-ul guvernului olandez. Guvernul olandez a susținut întotdeauna că adevărul despre accidentul MH17 ar trebui făcut public și că justiția în determinarea vinovăției trebuie realizata în memoria victimelor și de dragul familiilor acestora.

”Pe baza constatărilor JIT, Olanda și Australia sunt acum convinse că Rusia a fost responsabila pentru desfasurarea sistemului de rachete „Buk“, care a fost folosit în atacarea zborului MH17. Guvernul Olandei face următorul pas, chemând oficial Rusia să raspunda pentru aceasat agresiune”, se arata in declarație.

După cum explică autorii documentului, Moscova nu a respectat normele dreptului internațional, motiv pentru care Olanda și Australia declară oficial că Rusia este responsabilă de prăbușirea zborului MH17.

Ambele țări au ceru astazi Rusiei să înceapă negocierile în vederea găsirii unei soluții legate de recunoașterea responsabilității pentru accident. Următorul pas posibil poate fi trimiterea cazului la o instanță internațională sau la o instanță naționala pentru a lua o decizie în această problemă.

„Facem apel la Rusia să își asume responsabilitatea și să coopereze pe deplin în procesul de stabilire a adevărului și realizarea justiției pentru victimele zborului MH17 și rudele lor apropiate,“ – a declarat Stef Blok.

Amintim, avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborat în regiunea Donețt de o racheta Buk lansata de militari rusi. Toate cele 298 de persoane afate la bord au fost ucise.

Autoritățile ruse încă neagă categoric implicarea în catastrofă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Olanda și Australia au acuzat Rusia de crimă

  1. bogdan spune:

    Iar godacii kremlinezi au raspuns: groh groh groh guiiiiitzz !

    • mocanu dan spune:

      cum au raspuns si in cazul feribotului estonia cu bomba la bord,cum au raspuns in cazul cursei japoneze(kurile)data jos de un mig etc etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top