Procurorul olandez Fred Westerbeke a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu intenționează să ceară extrădarea suspecților în cazul prăbușirii avionului MH17, doborât cu o rachetă în vara anului 2014 deasurpa Donbasului. În acest caz, au fost aduse acuzații împotriva a trei cetățeni ruși (fostul șef al forțelor armate ale DNR Igor Ghirkin, cunoscut sub pseudonimul Strelkov, comandantul grupului de recunoaștere Serghei Dubinski și adjunctul său Oleg Pulatov), precum și cetățeanul ucrainean Leonid Harcenko.

Procurorul a explicat ca constituțiile Federației Ruse și a Ucrainei nu prevăd extrădarea cetățenilor lor. Cu toate acestea, șeful Politiei Naționale a Olandei, Wilbert Paulissen, a menționat că echipa comună de investigatie (JIT), care include reprezentanți din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina, a emis mandate internaționale de arestare pentru suspecți. De asemenea, anchetatorii vor insista asupra interogarii lor.

JIT va continua ancheta penală privind doborarea avionului civil în Ucraina în iulie 2014, a subliniat Fred Westerbeke. Potrivit procurorului, în dosarul respectiv pot apărea și alți suspecți.

Procesul împotriva celor patru „ar trebui să înceapă la 9 martie 2020 în baza legii olandeze”, a spus Westerbeke. De asemenea, el a menționat că împotriva suspecțiilor vor fi emise doua capete de acuzare  – implicare în accidentul MH17, care a provocat moartea tuturor pasagerilor și uciderea a 298 de persoane aflate la bordul avionului. „Pedeapsa maximă pentru aceste fapte este închisoarea pe viață”, a precizat procurorul.

El a recunoscut că instanța probabil ca ii va judeca in absenta, pentru ca șansele ca suspecții sa compara in boxa acuzarilor sunt mici. Procurorii ucraineni, a spus el, au promis să încerce să-l găsească pe cetățeanul Ucrainei, care este printre suspecți. „Poate că vom reusi sa avem cel puțin o persoană în boxa acuzatilor, dar șansele sunt mici pentru asta”, a spus el.

Șeful poliției naționale din Olanda, Wilbert Paulissen, care a participat la conferința de presă, a declarat că informațiile despre prăbușirea aparatului Boeing, oferite anchetatorilor internaționali de partea rusă, vor fi predate judecătorilor. „Procedura este după cum urmează: oferim judecătorului toate dovezile pe care le avem la dispoziție, inclusiv opinia părții ruse și judecătorul decide cat de utile sunt și cine are dreptate”, a spus Paulissen „Trebuie să transmitem instantei toate informațiile, inclusiv cele care sunt favorabile suspectilor”.

Potrivit șefului poliției, în prezent, ancheta are probe suficiente, însă anchetatorii nu vor face pubice toate informațiile adunate.

Procurorul Fred Westerbeke a adăugat că dovezile adunate sunt sub formă de convorbiri telefonice, mărturii ale martorilor aflați la fața locului, informații de la alte persoane, inregistrati video, fotografii, date radar. „Avem o mulțime de dovezi pe baza cărora putem spune că zborul MH17 a fost doborât in partea de est a Ucrainei”, a subliniat el.

La conferința de presă au fost audiate mai multe convorbiri telefonice între Igor Ghirkin și oficialii ruși – probabil presedintele Crimeei, Serghei Aksenov și consilierul prezidențial Vladislav Surkov.

Discuția se referea la ajutorul din partea Rusiei. Într-un dialog cu Aksenov, Ghirkin a enumerat armele de care are nevoie – artilerie antitanc, tancuri și apărare aeriană cu specialiști deja pregătiți, ”deoarece nu aveam timp să îi pregatim pe ai nostri”. I s-a spus că ajutorul va veni.

Cu o saptamana inainte de dezastrul MH17, Surkov il asigura pe asa-zisul premier al DNR, Alexandr Borodai, ca „a vorbit cu sefii mai mari despre ”ajutorul militar pentru militanti” si facea aluzie la o ”actiune cruciala” in razboiul din Donbas.

„Acum avem dovezi că Rusia a fost implicată într-o anumită măsură în această crimă, în aceasta tragedie. Iar în fiecare zi după 17 iulie 2014 autoritățile (ruse) au avut ocazia să ne spună exact ce s-a întâmplat pentru că ei știu. Ei știu ce s-a întâmplat, pentru că a fost folosit „Buk” apartinand Brigazii 53 și nu ne-au dat aceste informații. Nu aș spune ca este cooperare „, a declarat procurorul Olandei.

Ancheta a stabilit cine anume dintre soldații celei de-a 53-a brigăzi antiaeriene se aflau în zona frontierei ruso-ucrainene la jumătatea lunii iulie 2014. Aufost chiar publicate fotografii ale acestor soldați. Acum autoritățile din Olanda cer ca ei sau persoanele care îi cunosc să ia legatura cu anchetatorii.

În mod oficial, Rusia este obligată să se supuna cererilor procuraturii olandeze ca suspecții sa compara în fața justiției, spun avocații internaționali. Cel putin convențiile semnate de Rusia o obliga sa asigure asistență juridică reciprocă. Federația Rusă poate refuza cooperarea numai dacă dosarul este recunoscut oficial ca motivat politic.

Suspecții au lucrat în serviciile speciale ruse

Igor Ghirkin este cetățean al Rusiei, fost colonel al FSB. În 2014, era ministrul apărării al DNR. La conferință, procurorul general Fred Westerbeke a spus că, în 2014, Ghirkin era în contact direct cu guvernul rus. La două luni după dezastru a părăsit postul ”ministerial”. În prezent, se află în Rusia.

Oleg Pulatov este cetățean al Rusiei și luptator DNR. Potrivit anchetatorilor, anterior a fost membru al forțelor speciale ale GRU (serviciul de informatii al armatei ruse).

Serghei Dubinski este cetățean al Rusiei și membru al miliției DNR. De asemenea este fost ofiter GRU.

Leonid Harcenko – cetățean al Ucrainei. Potrivit anchetei, locuieste pe teritoriul Ucrainei de Est, care nu este sub controlul Kievului.

Ministerul rus de Externe este întristat de „acuzațiile nefondate”

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a delcarat că „nu poate decât să regrete”. „Încă o dată, au fost făcute acuzații absolut neîntemeiate împotriva părții ruse, menite să discrediteze Federația Rusă în ochii comunității internaționale”, a afirmat MAE. „Ca și în cazul conferințelor de presă anterioare ale JIT, nici de această dată nu au fost demonstrate dovezi care să susțină astfel de declarații ilegale”.

Potrivit părții ruse, este evident că JIT continuă să se limiteze la argumente incomplet de inteligibile, inclusiv la sprijinul unor surse dubioase de informații. „În același timp, datele furnizate anchetei de către partea rusă sunt în continuare ignorate cu încăpățânare”, a spus MAE rus.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit rezultatele investigației „o piatră de hotar importantă în stabilirea adevărului și a justiției în ceea ce privește asasinarea celor 298 de persoane din 17 țări”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Olanda va solicita autorităților ruse să-i interogheze pe suspecții de doborârea MH17

  1. Ramona Georgescu spune:

    „Federația Rusă poate refuza cooperarea numai dacă dosarul este recunoscut oficial ca motivat politic.”

    Este evident ca dosarul este motivat politic.

    • bogdan spune:

      Desigur ca Porcia poate refuza ! Doar ca sanctiunile ce le va primi nu le prea poate refuza ! Alte miliarde de $ gaura in buget ! Alta saracire lucie pt godacii votanti printre care si scrofita Ramonik minte putina !

      • Ramona Georgescu spune:

        bogdan

        Scrofita?Ce drag ai tu de cuvantul asta.Ai trait pesemne dragostea vietii alaturi de o astfel de fiinta.Ce sa faci si tu daca atat te duce mintea.
        Bineinteles ca nu le poate refuza .Unii se bucura sa vada procese motivate politic.Dupa cum spuneam,atat te duce capul.

        • bogdan spune:

          Asa e ! Asa ne duce capul pe noi cei din Lumea Civilizata ! La fel va duce capul la tampenii si saracie si pe voi cei din Ospiciul Lumea (de kkat) rusa… Asa ca fiecare va trai dupa cum isi asterne ! Noi cu Civilizatia si Dezvoltarea iar voi cu prostia si saracia ce va caracterizeaza ! Va place sa stati in mocirla si Pitikul debil sa se cace zilnic pe voi – so be it !

  2. Maciuca spune:

    Olanda a vrut sa fure portul Constanța (adica să-l cumpere mituind pe toți pușcăriași de politicieni infometati de azi)!Cu toate astea nimeni nu a anchetat si nici judecat in lipsa infractorilir”civilizati drogati” !

  3. bogdan spune:

    Nasol moment pt godaci ! Vor spune Niet si vor urma alte sanctiuni ! Cool !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top