Duma de STatPe 27 aprilie Rusia sărbătorește Ziua parlamentarismului, în fapt aniversarea începutului activității Dumei de Stat în anul 1906.

Jurnalistul si scriitorul Oleg Kașin comenteaza pentru DW aniversare unei institutii care nu exista.

Redam textul autorului.

În comedia populara sovietica „Garajul” are loc o scena între doi protagonisti ai filmului. Domnisoara este studenta si scrie o teză. Tânărul este interesat pe ce subiect este teza? „Eu scriu despre satira sovietică contemporană”, spune fata. „Ciudat, scrii despre ceea ce nu exista”, a fost replica tanarului.

Acum, în Rusia este la modă sa se faca remake-uri dupa filme sovietice vechi. Daca vor ajunge sa faca si dupa „Garajul”, ar fi logic ca scenaristii sa înlocuiasca satira cu parlamentarismul.

Marca „Duma de Stat”, cu referire la camera inferioară a parlamentului rus, a fost reînviata în 1993, când a fost adoptată noua constituție. Era clar că se subînțelegea numele istoric al parlamentului rus, continuitatea între vechea și noua Rusie. Însă, uneori, cuvintele sunt mai puternice și mai inteligente decât cei care le rostesc. Duma de Stat imperiala, creata de țarul Nicolae al II-lea după revolutia din 1905, nu a fost un simbol al unei democrații reale, despre care în Imperiul Rus nu vorbea nimeni, ci a servit ca un fel de compromis, o noua institutie adăugata la puterea absolută a monarhului.

Potrivit Constituției din 1993, chiar daca nu sunt absolute, puterile președintelur rus sunt cel puțin disproporționate, iar vechiul nume pentru noul parlament, în realitate, a fost un simbol al continuității istorice in sensul subordonarii Parlamentului fata de presedinte. La început, acest lucru nu a fost foarte vizibil. Slăbiciunea Parlamentului a fost compensată în ochii publicului de conținutul spectaculos: în Duma de Stat a anilor nouăzeci aveau loc frecvent batai, discutii aprinse,  motiuni de cenzura și chiar (o dată, în 1999) un vot pentru demiterea președintelui. Și, pana la un anumit punct, nu se putea face abstractie de faptul ca puterea reala în Rusia nu era în cladirea de pe Ohotnîi Riad (strada Dumei de Stat).

Transformari sub Putin

După venirea la putere a lui Vladimir Putin, parlamentul, ca toată puterea de stat de altfel, a suferit o reformatare aprofundată, devenind în cele din urmă un fel de sucursală a Administrației Prezidențiale. Nu intamplator fostul șef al Aministratiei Prezidentiale – Serghei Narîșkin – a devenit în 2011 președintele Dumei de Stat.

O altă camera a Parlamentului rus, Consiliul Federației, care a fost în anii 90 un fel de club al guvernatorilor (legea de organizare a Consiliului Federatiei a fost schimbata de 4 ori în douăzeci de ani), în anii 200o a devenit un club de lobby-iști. De multe ori, senatorii nici măcar nu stiau bine numele regiunii pe care o reprezentau. Acum, ”Senatul” s-a transformat într-o versiune de lux a Dumei de stat.

In ultimii doi ani, rușii de doua ori au putut observa modul în care Consiliul Federației discută posibilitatea utilizării armatei ruse în străinătate (prima oara în Ucraina, apoi în Siria), pretinzând ca această problema este în jurisdicția sa, și nu în puterea absolută a lui Vladimir Putin.

Industria tehnologiei politice, creata inca din anii 90, a transformat efectiv parlamentul într-o reuniune a celor care sunt gata să cumpere sau să dețină un loc (primit din mâinile Kremlinului), rolul alegătorilor fiind  redus la minimum.

Dictatura poporului fara parlament al poporului

Regimul lui Vladimir Putin este uneori numit „dictatura poporului”. Se presupune ca, desi presedintele are puteri peste măsură, el le exercita în conformitate cu vointa majoritatii rușilor.

În această schemă, nimic nu impiedica Kremlinul sa transforme Parlamentul într-un spațiu relativ liber de dezbateri politice, chiar și în cadrul loial față de Putin. Dar, și astfel de valori parlamentare sunt străine spiritului Kremlinului, motiv pentru care acesta promoveaza în Parlament fosti sportivi și actrițe, cei mai loiali susținători ai regimului.

Prin urmare, pe 27 aprilie este ziua lor profesională, ziua unei instituții de stat care nu există în Rusia și pe care va trebui s-o creeze de la zero. Cândva.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top