oleg panfilovLa sfârșitul anilor ’80, KGB-ul persistent și sistematic „proteja” comunitatea musulmana din URSS – erau arestati toți cei care îndrăzneau să păstreze literatura religioasă in casa sau, Doamne ferește, să transmită cunoștințele lor altora. Functionarii sovietici care exercitau controlul asupra religiilor nu erau cu mult diferiti fata de comisarii bolsevici din anii ’20, care ardeau pe rug orice, în opinia lor, era literatura islamică, scrie profesorul in istorie rus Oleg Panfilov, intr-un editorial postat pe ru.krymr.com.

Redam mai jos textul in traducere

„In final au creat aceeași situație ca și în Ortodoxie – teologii analfabeti si credincioșii ignoranți deveneau cu ușurință victime ale propagandei extremiste, înlocuind valorile islamice și creștine cu naționalismul și șovinismul. În Rusia, si astazi o mulțime de „ortodocsi” confunda Crăciunul cu Paștele, la fel cum Ramzan Kadirov, liderul spiritual al musulmanilor din Cecenia si Caucazul de Nord, confunda in urma cu doi ani Ramadanul cu Qurbanul.

Dar Ramzan Kadîrov și echipa sa au o sarcină speciala în Cecenia. Ei sunt supraveghetorii republicii rebele. Putin este obligat să plătească o despăgubire uriașă pentru cele două războaie cecene, dar nu în favoarea victimelor, ci în sprijinul unui mic grup, selectat de serviciile speciale ruse și parțial de Ramzan. Pentru Putin, a fost important să disciplineze public republica, alocand miliarde de la bugetul de stat. Kremlinul a creat in cazul Ceceniei iluzia de zona pacificata, dar, de fapt, a setat o bomba cu doua detonatoare. Unul este rezistența islamica care periodic da semne că există. Al doilea este Ramzan insusi, care se pare să si-a dat seama de inutilitatea propriul destin și recent a inceput sa faca declarații foarte ciudate.
Cu un an în urmă, Ramzan i-a interzis lui Barack Obama calatoriile in Cecenia, promițând să înghețe conturile bancare ale președintelui american (nu a precizat daca in SUA sau Cecenia).
Din aceeasi categorie face parte si demersul geopolitic al lui Dukuvakha Abdurahmanov, presedintele Parlamentului Ceceniei, care a amenintat ca va ajuta rebelii mexicani sa recapete de la americani vechile state mexicane: California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah, Colorado și parte din Wyoming.

Vă puteți imagina asa ceva? Eu nu. Dar nu asta este important.

Important este sa fie auziti de Putin, care ii va asculta, va zîmbi si se va bucura la ideea sa de a pune în fruntea Ceceniei astfel de „politicieni curajoși”.

Ei bine, si rușii ar trebui urgent sa inceapa sa-i iubească pe ceceni, care au devenit singurii apărători ai autocrației ruse.

Kadîrov este insa in panică de aproape un an, de când a inceput războiul din Ucraina. El credea că totul se va termina repede, va primi partea sa de prada, dar lucrurile au iesit mai complicate. Primele cadavrele ale cecenilor trimisi de Kadirov in Ucraina au fost aduse acasa vara trecută. De atunci, în fiecare lună numarul cadavrelor a tot crescut. Pentru o republica mică, barbatii ucisi pentru nu se stie ce cauza, nu se stie unde – e o tragedie. De fiecare data rudele adresau intrebari lui Kadîrov, intrebari la care acesta va trebui sa raspunda. De ce? Pentru ca in societatea organizata dupa sistem qvazi-tribal a cecenilor, mortile nu se uita si nu se iarta. De aceea Kadîrov este cuprins de panică”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Oleg Panfilov: Cecenii nu îl vor ierta pe Kadîrov pentru morţii din Ucraina

  1. rsumy spune:

    Cecenia – o bombă cu ceas.
    Va exploda în cel mai nepotrivit moment… pentru putinică. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top