oleg panfilovLa sfârșitul lunii iunie, o delegatie oficiala a Braziliei a vizitat Washingtonul. Delegația era condusa de președintele Braziliei Dilma Rousseff care era însoţită de miniștrii brazilieni de finanțe, dezvoltare, agricultura, știința și tehnologia, mediu etc., scrie Oleg Panfilov, profesor la Universitata Ilia din Tbilisi, într-un editorial postat pe ru.krymr.com.

Redam textul

„Citez comentariile (nu râdeţi) publicatiei cubaneze Prensa Latina, «Obama și Rousseff intenționează să deschidă un nou capitol în relațiile lor prin semnarea unei serii de documente, inclusiv în domeniul drepturilor omului”. Presa americana a remarcat că relațiile dintre Statele Unite și Brazilia au depasit zona de turbulențe si ca sunt acum pe calea restaurarii contactelor vechi. În ajunul summit-ului BRICS, acest eveniment arată clar ceea ce se poate întâmpla în Ufa pe 9-10 iulie.

Recent, chiar agentia de stiri pro-Kremlin REGNUM nu si-a putut ascunde dezamăgirea fata de viitorul organizatiei BRICS, întitulând articolul său – „BRICS se crapă: Brazilia s-a predat SUA”.

Nu sunt foarte grozave relatiile in cadrul BRICS nici intre Rusia și China. Ultima chiar în timpul vizitei președintelui brazilian în SUA a definit relațiile cu Rusia: „China nu va incheia o alianță militară cu Rusia, sub nicio formă”, – a spus Li Hui, ambasadorul Chinei în Federația Rusă, într-un interviu pentru RIA „Novosti”. Toate celelalte forme de cooperare pot fi continuate, dar militara și mai ales îndreptata împotriva cuiva – Nu”.

China a urmărit îndeaproape situația din Donbas și Crimeea si recent a recunoscut integritatea teritoriala a Ucrainei. China a refuzat să recunoască anexarea Crimeei, iar premierul Chinei Li Keqiang a anunțat punctul de vedere oficial al Beijingului: „în problema ucraineană China aderă la o poziție obiectivă și justă. Noi respectăm independența și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Kremlinul a așteptat mult timp ca China sa devina mai conciliantă și în concurența sa cu Statele Unite sa convearga suficient pentru a participa nu numai la organizațiile Kremlinului ca BRICS si OSC (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai), mai ales după acordul cu închirierea pe termen lung a teritoriului rusesc din regiunea Transbaikal.

Putin, chiar din primul an de la venirea sa la Kremlin, a încercat să formeze noi organizatii care sa rivalizeze cu cele create de Washington. A început o activitate frenetică pentru îmbunătățirea relațiilor cu țările post-sovietice – uneori cu șantaj, alteori cu mită. În 2001 el a infiintat OSC, opt ani mai târziu – BRIC, un acronim format din primele litere ale țărilor membre – Brazilia, Rusia, India și China. Doi ani mai târziu, în 2011, la organizație a aderat Africa de Sud, BRIC s-a transformat în BRICS.

Cu toate acestea, la fel ca in ultimii aproape 100 de ani, construirea unei „lumi multipolare” dorite de Putin este limitată de prezența Chinei în OSC și BRICS, care insa nu vadeste dorinta întoarcerii la o ideologie unificatoare. Ar fi si ciudat să vorbim despre vreun element unificator între Rusia și India, Rusia și Africa de Sud și Brazilia. Sunt economii si ideologii diferite, complet diferite dupa istorie și cultură, într-o anumită măsură legate de sistemul politic actual. Inainte era mai usor – ca răspuns la crearea Uniunii Europene, în teritoriile ocupate de URSS s-a creat CAER și ca răspuns la NATO – Pactul de la Varșovia.

Economia sovietică a fost teribil de ineficienta și a rămas focusata exclusiv pe vânzarea de materii prime și producția de arme pentru țările din lumea a treia.
Constructorii comunismului nu au putut sa concureze cu Europa, de zece ori mai mica decât URSS și lagarul socialist. În 1987, Moscova s-a decis să se creeze o piață socialistă unificată. Patru ani mai târziu, CAER a decedat, lăsând în urmă datorii uriașe. La ultimul summit CAER de la Sofia, economiștii URSS au propus salvarea economiei socialistă prin adopatarea ca unitate de plata a dolarului american (subevaluat). Fundamentul economiei sovietice a fost insa ideologia, care cheltuia foarte multi bani pe război și sprijinul regimurilor dictatoriale, şi mai putin pe dezvoltare.

Aproape la fel de zadarnica a fost incercarea de a stabili relații economice cu țările post-sovietice. La începutul anilor ’90, economia rusa se baza pe conducte și numeroase firme de paza, care se extorcau si eliminau reciproc din „afaceri”. În toți acești ani, Rusia s-a transformat încet-încet într-o țară în care veniturile majoritare provind din vânzarea de materii prime. După 20 de ani, Rusia nu mai are o industrie auto competitivă, nu există producție de aeronave de înaltă calitate, creșterea importurilor a cuprins aproape toate produsele de uz casnic și mâncare.

În această situație, inițierea si crearea de noi instituții internationale este greu de înțeles nu numai din punctul de vedere al oportunitatii economice. De asemenea, este greu de explicat rolul Rusiei în general în acest proces…

Statia „Uitarii” nu este doar o alegorie, ci mai degrabă un simbol al autorităților ruse, indiferent de secolul din istrorie. Uitarea este starea naturala a unei mari țări, care intre 1919-1991 a trăit în spatele „cortinei de fier”. Despre ceea ce se întâmplă în țară nu stia nimeni, nu numai în afara, ci, de asemenea, pe vastul teritoriul dominat de sârmă ghimpată. Bolșevicii au izolat țara pentru a se menține la putere. Experimentul cu perestroika si glasnosti nu a dus la niciun rezultat – societatea rusa încă preferă să trăiască în lanțuri și în spatele „cortinei de fier”.

Se pare că lumea se va confrunta cu o altă versiune a Rusiei autoizolate.

Între SUA si Cuba au fost reluate relațiile diplomatice. S-a anunțat că Venezuela începe negocierile cu Washingtonul pentru normalizarea relațiilor. După vizita președintelui brazilian în Statele Unite, Rusia ramane cu un singur „prieten adevărat” in Americi – Nicaragua.

Cine va rămâne prietenul Rusiei în Asia, vom afla în curând.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top