Omar cecenul2În timp ce coaliția internationala încerca sa slăbeasca ofensiva militantilor Statului Islamic (ISIS) asupra orașului sirian kurd Koban (Ain al-Arab), islamiștii înșiși au început să amenințe direct ca vor invada Rusia, potrivit Bloomberg.

Atacul asupra regiunilor sudice ale Rusiei va fi condus de unul din comandantii ISIS – Tarhan Batirashvili, cunoscut sub numele de Omar Cecenul (Omar al-Shishani). Recent, el l-ar fi sunat pe tatăl său spunandu-i: mă întorc acasă și le arat eu rusilor„.

Militantul islamist afirma ca va veni insotit de mai multe mii de oameni„.

Omar Cecenul„Voi atrage chiar mai multi luptatori, ne vom răzbuna pe Rusia a relatat tatal lui Omar Cecenul, cuvintele fiului sau. Acesta explica ca este vorba despre razbunarea pentru acțiunile trupelor ruse in Georgia in 2008.

În ciuda poreclei sale – Omar Cecenul – Batirashvili s-a născut și a crescut în Georgia. Tatăl său trăiește si astazi în nordul republicii caucaziene, in valea Pankisi Gorge.

Batirashvili își amintește bine evenimentele din august 2008. În timpul conflictului armat din Osetia de Sud, el a luptat in cadrul trupelor regulate georgiene. În ciuda vârstei sale tinere Batirashvili s-a născut în 1986 într-un timp scurt el a ajuns sergent în fortele de interventie ale serviciului secret din Georgia.

Dar cariera militară a lui Batirashvili s-a oprit brusc în 2010, cand a fost lasat la vatra din motive de sănătate. Ulterior, Batirashvili a avut probleme cu legea şi şi-a ispășit pedeapsă pentru posesie ilegală de arme. Tatăl lui Batirashvili susține în închisoare fiul său a devenit foarte religios.

ISIS2Dupa liberare, pentru ca rata șomajului in Pankisi Gorge era de 90%, tanarul a fost forțat să caute un loc de muncă în străinătate. A ajuns in Siria in perioada in care opoziția siriana a pus mana pe arme în încercarea de a răsturna regimul președintelui Bashar al-Assad. Nu fără ajutorul Rusiei, guvernul  sirian a reușit să slăbească foarte mult forta militara a adversarilor lui Assad.

Cu toate acestea, în Siria și Irak s-a format o grupare numita Statul Islamic„, care se lupta pentru crearea unui califat islamic și se bucură de sprijinul unei părți a populației.

Potrivit estimarilor CIA de la mijlocul lunii septembrie, în rândurile ISIS ar fi aproximativ 30 de mii de combatanati.

La randul sau, serviciile secrete ruse estimeaza în printre militantii ISIS se afla aproximativ o mie de jihadiști vorbitori de limbă rusă. Cei mai multi dintre acestia sunt ceceni, mulți originari din Pankisi Gorge, unde locuiesc aproximativ 11 mii de georgieni, ceceni și kistini.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top