Economistul Mihail Dmitriev, cel care a prezis protestele anti–Putin din 2011-2012, susține că Rusia ar putea intra într-o nouă eră de revolte care vor fi declanșate de criza economică și problema escaladării conflictului din Ucraina, potrivit Bloomberg.
„Nemulțumirea față de înăsprirea controlului politic într-un moment în care are loc o agravare a dificultăților economice, ar putea ajunge la punctul de fierbere în timpul următoarelor alegeri parlamentare – la sfârșitul anului 2016” – sustine Dmitriev, potrivit interviului oferit Bloomberg.
Dacă luptele între forțele ucrainene și separatiști vor deveni mult mai crâncene, acest lucru va declansa noi sancțiuni SUA și UE și, pe cale de consecinta, o agravare a crizei economice în Rusia. Apoi, revoltele puternice ar putea începe chiar mai devreme, spune Dmitriev.
„Escaladarea în continuare a conflictului din Ucraina poate mari riscurile economice, – a concluzionat Dmitriev. Prapastia intre noi si tarile dezvoltate va creste si mai mult. Acest scenariu este extrem de periculos„.
Sondajul de opinie realizat în decembrie de economist, a arătat că atenția rușilor se muta de pe tema patriotismului pe cele economice, cum ar fi reducerea veniturilor, creșterea șomajului și a inflației.
Sondajul în care rusii au fost rugati sa identifice un animal care il simbolizeaza pe Putin si care a dus la unele reprezentari surpinzatoare (ex. Putin – ariciul), reflectă o „puternică frustrare psihologică la rusi„, – crede Dmitriev.
În martie 2011, Dmitriev a prezis un focar de nemulțumire politica, având în vedere dezamagirea în creștere fata de activitatea guvernului.
Acum ratingul de popularitate al lui Putin este de 85%.
Dmitriev comenteaza: „Sentimentul că situația economică se înrăutățește, duce întotdeauna la o scădere a popularitatii politice„. El adaugă că acest lucru se poate întâmpla cu o întârziere de 6 luni pana la un an și jumătate.
Dmitriev consideră că protestele în orașele mici pot începe relativ repede, pentru că in orasele mici situația economică este mai dificilă, iar veniturile mai scazute. In schimb, la Moscova și Sankt Petersburg, unde veniturile sunt mai mari, valul de proteste „va veni mai târziu„.
În opinia sa, protestele cele mai periculoase pentru autorități sunt cele ale clasei de mijloc.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.