omuletii verziRefuzul de a intra în Moldova, cu destinatia autoproclamata Republica Transistreana a unor persoane suspecte, a fost confirmată de către consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale Alexei Barbăneagră.

Potrivit acestuia, au existat suspiciuni in cazul anumitor persoane care au încercat să treacă granița din Republica Moldova, ca ar fi membri ai armatei ruse. Acestia au intentionat intre în Moldova prin aeroportul internațional de la Chișinău, dar autoritatile le-au refuzat intrarea. Ei nu îndeplineau condițiile necesare pentru a putea rămâne pe teritoriul Republicii Moldova„, a spus Barbăneagră, fără a dezvălui detalii cu privire la naționalitatea acestora.

Din cauza riscului crescut, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a decis să creeze o unitate specială, a adăugat Barbăneagră.

Cuvintele alese cu grijă de consilier prezidențial nu pot ascunde ingrijorarea autoritatilor de la Chisinau. Presa locală a efectuat propria anchetă și a constatat în unele situații cei carora le-a fost interzisa intrarea în țară erau membri ai armatei ruse.

Vicepremierul Republicii Moldova, Eugen Karpov, a confirmat au fost refuzati militari rusi, scopul calatoriei lor era Transnistria. Potrivit lui Karpov, ei nu voiau sa spuna despre motivul real al vizitei.

transnistriaAutoritățile sunt extrem de preocupate de faptul scenariul ucrainean din Crimeea și estul Ucrainei ar putea fi repetat în Republica Moldova. Declarația viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a sporit si mai mult aceste îngrijorari. În caz de conflict armat ca în Ucraina, Rusia, fără îndoială”, va lua măsuri drastice pentru a proteja cetățenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Rogozin.

În Moldova traiesc aproximativ patru milioane de oameni, 6 la sută aparțin minorității vorbitoare de limbă rusă. În Transnistria, care la inceputul anilor 90 s-a separat de Republica Moldova, trăiește cea mai mare parte a populației rusofone. În timpul crizei din Ucraina, „guvernul” republicii nerecunoscute a cerut aderarea la Federația Rusă, insa Moscova nu a satisfacut inca cererea.

În Transnistria sunt incartiruiti în mod ilegal aproximativ 1.500 de soldați ruși sub pretextul protejarii depozitelor de arme rămase din perioada sovietică. Rusia s-a angajat să retragă trupele si depozitele până în anul 2002, dar promisiunea nu a fost îndeplinită.

Comandamentul armatei ruse din Transnistria a criticat aspru poziția Chișinăului. Poliția de frontieră din Republica Moldova în ultimele două săptămâni a refuzat vize de intrare pentru șase militari din Rusia ca urmare a încălcării regimului militar de trecere a frontierei.”

De la începutul crizei din Ucraina, cetățeni ruși pot veni în Moldova doar pe calea aerului, tranzitul terestru prin Ucraina fiind interzis.

Autoritățile moldovene sustin ca partea rusa nu a anuntat sosirea militarilor”. Anterior, in contextul crizei din Ucrainai, Chisinaul a trimis o notificare Moscovei prin care anunta ca Rusia trebuie sa ceara avizul autoritatilor moldovene înainte de a trimite militari. Dar această cerere a fost ignorată de Moscova.

Chișinăul are temeri că dorința tot mai mare a militarilor rusi de a vizita Republica Moldova are legatura cu alegerile parlamentare din țară care vor avea loc pe 30 noiembrie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top