Rusia nu poate fi considerată pacificator în Transnistria, fiiind autoarea unor provocări împotriva Moldovei, a scris pe Facebook ministrul moldovean al apărării, Eugen Sturza.

”Cineva crede că folosirea amenințărilor te poate face prieten. Cum poți, urcându-te pe gard, să-ți ameninți vecinul, și să speri că el va deveni prietenul tău? Paradoxal, dar asta încearcă să facă vecinul nostru Rusia, efectuând exerciții militare cu forțarea râului Nistru.

Acest tip de exerciții în zona de securitate, cu blindate și autocamioane fără numere de înmatriculare, sunt niște acțiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate și clatină fundamentul justificării părții ruse drept misiune de pacificare.

Este extrem de dificil să le explicăm că instruirea de omuleți verzi de a trece Nistrul pe blindate, nu este o misiune de pacificare, iar ce fac ei, nu asigură deloc pacea în regiune.
Poate OSCE ne ajută să le explicăm diferența?”, comenteaza Sturza.

La rândul sau, Misiunea OSCE în Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu manevrele milittare desfasurate de Grupul Operativ al Trupelor Ruse, în special fortarea râului Nistru în Zona de Securitate pe 14 și 15 august.

La 13 august, pe site-ul oficial al Districtului Militar de Vest al Rusiei se anunta că Grupul Operativ al Trupelor ruse staționate în regiunea transnistreană, a pregătit tehnica militara pentru posibile exerciții cu trecerea unor bariere naturale de apă.

În dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng, în apropiere de plaja din satul Tîrnauca, raionul Slobozia și langa podul pietonal peste râul Nistru la Tiraspol, a fost desfasurate vehicule blindate și camioane militare fără plăcuțe de înmatriculare și însemne.

Potrivit acordului semnat în 1992 la Moscova, Privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat de pe Nistru, în Zona de Securitate sunt plasate posturile forțelor de menținere a păcii din Rusia, Moldova și Transnistria.

Mai târziu a fost înfiintata și Comisia Unificată de Control (CUC), alcătuita din reprezentanți ai Transnistriei, Moldovei, Rusiei, Ucraina și OSCE, și Comandamentul Militar Unificat, Statul Major Unificat, forțele de menținere a păcii comune și aparatul observatorilor militari.

Exercițiile militare în Zona de Securitate necesită un permis din partea CUC, care, în acest caz nu a fost solicitat, menționeaza OSCE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to ”Omuleții verzi” forțează cursul Nistrului. Chișinăul reacționează la o provocare a armatei ruse

  1. Marian spune:

    România trebuia sa profite si sa trimita trupe în ukraina,sa ne luăm pamantul inapoi,cam pana la odesa asa.Sigur se alaturau si rusii sa ne ajuta!

  2. bogdan spune:

    Porcii fac ce stiu ei mai bine sa faca : RAU !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top