tevi gaze2Nabucco este mort, trăiască Nabucco! În 2013, proiectul european al conductei care urma sa aduca gaz caspic prin Turcia și statele balcanice a fost îngropat oficial. Cu toate acestea, după numai doi ani, este clar că decizia a fost neinspirata, scrie ziarul austriac Die Presse.

Potrivit publicatiei, în prezent se lucrează la un „nou Nabucco”, dar cu o diferenta uriasa: în loc de gaz caspic prin conducta va curge prin Turcia gaz rusesc sau/şi iranian.

In prima linie a bataliei pentru reactivarea proiectului Nabucco 2 se afla compania petroliera austriaca OMV.

Potrivit ziarului, lobby-ul proiectul este condus de fostul director general al consorțiului Nabucco – Reinhard Mitschek. OMV ţine totul in secret, insa Gazprom a publicat pe internet o fotografie care il arată pe viitorul șef al OMV Rainer Seele la o intalnire de pe 3 iunie, ziua in care au avut loc discutii despre viitoarea „cooperare” cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller. În partea dreaptă a lui Seele se află Mitschek (FOTO), care acum câțiva ani – atunci când conducea proiectul concurent Nabucco – era pentru ruși ca un ghimpe în coaste.gAZPROM sEELE mILLERAceste negocieri sunt curioase în mai multe privințe. În primul rând, pe fondul crizei din Ucraina este în discuție „binecuvântarea” UE. În al doilea rând, UE a subliniat întotdeauna dorința de a mentine tranzitul gazului rusesc prin Ucraina pentru ca tara să-și consolideze poziția și să-si mențină veniturile din tranzit. Totusi, Gazprom este incrancenat in refuzul sau de a mai accepta tranzitul prin Ucraina.

Ideea nu este noua. Anterior, Rusia a incercat sa elimine Ucraina din tranzitul de gaze prin conducta „South Stream”, care trebuia să traverseze Marea Neagră spre Viena. Dar, din moment ce UE s-a opus proiectului monopolului rusesc, „Gazprom” a renuntat la South Stream si a anuntat Turkish Stream. Rusia isi propune astfel sa furnizeze gaz la hub-ul de la frontiera turco-greacă, urmand ca, mai departe, transportul gazului sa fie preluat de UE prin noile conducte pe care ar trebui sa le construasca.

tevi gazeÎn general, în acest caz, toate părțile se afla „sub presiune”. Dar mai presus de toate Rusia: in contractele sale cu consumatorii germani, francezi, italieni și austrieci, locul final de livrare al gazelor este langa Viena. În plus, Uniunea Europeană, pune presiune suplimentară pe Rusia punandu-i  în vedere sa nu livreze în mod inutil gaz într-o țară terță – Turcia – ci sa-l livreze direct in Bulgaria, de unde UE va construi o conducta până la Viena.

Rusii se pare că au inteles mesajul. Die Presse sustine, citand surse din Duma de Stat ca, „la mijlocul lunii mai, în cadrul unei întâlniri cu Comisia parlamentară a Dumei de Stat, Gazprom a declarat că gazoductul sau Turkish Stream va fi construit în Marea Neagră dar pana la un punct, din care sa fie posibila ramificarea conductei spre Turcia sau Bulgaria”. Un astfel de scenariu, subliniază ziarul, se afla acum în mâinile OMV. În total, potrivit experților, volumul anual al livrărilor de gaz rusesc prin intermediul noului Nabucco ar putea ajunge la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi pe an.

Între timp, pe termen mediu „se poate schimba atat cantitatea cat și originea materiilor prime”. În această privință se poate spune ca Iranul abia „urmeaza sa-si spuna cuvantul”. Această țară are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, dupa Rusia, în plus, chiar de la inceput era parte a conceptului european de securitate energetica. Ideal este şi timpul ales: după atingerea unui acord de bază în disputa nucleara cu Teheranul, în viitorul apropiat se va da undă verde pentru furnizarea de gaze iraniene spre Europa. Iranul, la rândul său, este foarte dornic sa fie furnizor al UE, fiind gata să aloce 10 miliarde dolari pentru a finanța o conducta de export de gaz.

tevi gaze1Se discuta, de asemenea, posibilitatea de a construi un gazoduct prin Turcia. „La granița cu UE gazul iranian ar putea fi preluat de conducta planificata, ceea ce ar duce la atingerea obiectivului inițial al Nabucco – reducerea dependenței de Rusia,” – conchide publicatai austriaca.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top