”Din eveniment menit să ajute la rezolvarea infractiunilor, perchezițiile la domiciliu s-au transformat în Rusia într-un instrument veritabil de intimidare a oponenților regimului”, cel puțin aceasta este concluzia desprinsă din raportul grupului internațional pentru drepturile omului ”Agora”.

Potrivit ONG-ului, în ultimii 10,5 ani, politia si serviciile de securitate din Rusia au obținut aproximativ două milioane de mandate pentru percheziții sau inspecții la domiciliu. Statistica loclectata de Agora  arata ca, începând cu anul 2007, fiecare a 27-a locuință din Rusia a fost percheziționată de fortele de politie sau securitate, expertii remarcand ca, zilnic, sunt efectuate in medie peste 500 de perchezitii în întreaga țară.

„Dacă ne amintim că, în aceeași perioadă de timp, instanțele au aprobat, în medie, 98,35% din cererile de limitare a drepturilor constituționale ale cetățenilor în ceea ce privește secretul corespondenței, convorbirilor telefonice, poștale, telegrafice și alte comunicări transmise prin intermediul rețelelor de telecomunicații, devine evident că inviolabilitatea vieții private în Rusia nu există nici măcar în mod formal”, notează activiștii pentru drepturile omului.

Membrii Agora au analizat 600 de cazuri de percheziții efectuate în ultimii 3 ani împotriva activiștilor civili și ai reprezentanților organizațiilor persecutate. Potrivit acestora, printre elementele de intimidare folosite se remarca  – ”descinderile matinale” (în 63 de cazuri perchezitiile au început între 6 și 8 dimineața), utilizarea armeor non-letale, violenței, amenințărilor, demonstrația de arme (98 cazuri), perchezitii la părinți și alte rude apropiate (47 ), spargerea ușilor sau intrarea prin ferestre (70 de cazuri).

După cum menționează „Agora”, perchezitiile domiciliare reprezinta doar vârful aisbergului.

Nu necesită mandate de la judecatori descinderile in spațiile non-rezidențiale – birouri, depozite, hale etc., iar dreptul de a intra fara mandat in spatiile private il au nu doar politistii si agentii serviciilor secrete, dar si reprezentanți altor agentii de forta – Ministerul pentru Situații de Urgență, Procuratura, Rospotrebnadzor, Ministerul Justiției.

Informațiile privind numărul de astfel de ”incursiuni” nu sunt publicate nicăieri și, cel mai probabil, nici nu sunt luate în considerare, apreciaza analistii ONG-ului pentru drepturile omului.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to ONG: Inviolabilitatea domiciliului nu există nici măcar formal în Rusia

  1. mocanu dan spune:

    exzista proprietate privata in rusia???nu-i totul al partidului adica a lui putin.!!!!

  2. bogdan spune:

    Ospiciul Lumea rusa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top