Rusia amenință lumea întreagă și pe utilizatorii de internet, a afirmat organizația britanica pentru drepturile omului Article19, în cadrul unei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Activisții pentru drepturilor omului sustin că autoritățile ruse restricționează sistematic fluxul liber de informații pe Web și încearcă să-i controleze pe utilizatorii de Internet. Blocarea Telegram a fost cea mai recenta manifestare a unei astfel de poziții, susțin autorii raportului privind drepturile omului, citit miercuri, în ședința Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

ONG-ul Article19, fondat în 1987 în Marea Britanie, și-a luat numele de la articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la libertatea de opinie). Această organizație identifică amenințările la adresa libertății de exprimare în întreaga lume, asa cum se arata pe site-ul Article19.

„Rusia creează un mecanism care, atunci când va pe deplin pus în aplicare, nu numai ca va limita extrem de mult fluxul liber de informații pe internet, dar ar putea oferi autorităților ruse acces la datele de comunicații personale ale oricărei persoane, oriunde în lume“, – se spune în declarația apărătorilor drepturilor omului. Ei cred că atacul asupra libertății internetului în Rusia a început în 2012: de atunci Rusia ține o lista neagră, permanent extinzând motive pentru blocarea site-urilor fără decizie judecătorească.

Astfel, un număr de media de Internet și rețeaua socială LinkedIn au fost blocate. Utilizatorii sunt persecutați pentru ca își exprima opiniile pe Internet și, în unele cazuri, pentru like-uri si repostari în rețelele sociale.

În 2016 a fost adoptată în Rusia așa-numita ”legea Yarovaia”, care îi obligă pe toți operatorii de telecomunicații și furnizorii de Internet să stocheze datele despre comunicațiile utilizatorilor și să transmită cheile de criptare la cererea serviciilor speciale. Din cauza nerespectării „legii Yarovaia”, în această primăvară Rusia a încercat sa blocheze aplicatia Telegram.

În iulie 2018 vor intra in vigoare articolele din „Legea Yarovaia” care ii obliga pe furnizorii și operatorii de telefonie celulară să stocheze toate mesajele vocale și tip text pe durata de șase luni și să ofere acces serviciilor speciale.

Declarația  Article19 arata că mecanismul rusesc de limitare a Internetului va fi completat cu două noi legi adoptate în prima lectură de Duma de Stat a Rusiei. Una dintre ele prevede pedepse penale pentru acte și omisiuni care ar putea duce sau au dus la introducerea unor sancțiuni internaționale împotriva Rusiei. Al doilea proiect de lege conține obligatia de a elimina informațiile neconfirmate din „rețelele publice”. În plus, Duma de Stat a propus pedepse cu inchisoare de pana la doi ani pentru refuzul de a elimina informațiile care sunt considerate ca discrediteaza.

Totodata, autoritățile ruse vor cere administratorilor rețelei să-i identifice pe utilizatori prin numărul de telefon mobil. „În cazul aplicării acestor dispoziții va fi imposibil să se separe comunicațiile  utilizatorilor care trăiesc în Rusia de cei din străinătate, ceea ce înseamnă o amenințare potențială pentru noi toți“, – a declarat Kathy Morris, director pentru Europa și Asia al Article19. Ea consideră îngrijorătoare o astfel de invazie în viața privata și a libertății de exprimare.

„Facem un apel catre ONU să studieze cu atenție și să respinga acțiunile Rusiei, în scopul de a proteja dreptul fundamental la libertatea de exprimare și a vieții private – atât online, cât și offline – și în mod public prevăzute de acordurile internaționale la care Rusia este parte“ – a explicat Morris.

Declarația activiștilor Artcile19 a fost semnata de 52 de organizații internaționale si din Rusia, inclusiv de Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIHR), Human Rights Watch, și cea mai mare uniune a lucrătorilor din mass-media din Europa – „Federația Europeană a Jurnaliștilor“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to ONG-urile la ONU: Rusia amenință libertatea Internetului

  1. bogdan spune:

    Ce este aia rusia ? Se serveste cu garnitura ? Eventual cu muraturi ceva ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top