donbasDe la începutul conflictului armat din estul Ucrainei au fost ucisi mai mult de nouă mii de oameni, se precizeaza în raportul cu Nr 12 al Misiunii de monitorizare a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile omului în Ucraina. Documentul arata că, în Donbas, în ultimele câteva luni, s-a observat o reducere semnificativă a ostilităţilor în unele zone.

În acelaşi timp, există în continuare probleme grave în domeniul drepturilor omului, inclusiv impunitate, tortură şi lipsa legii şi ordinii, precum şi situaţia umanitară precară în zonele afectate de conflicte şi a persoanelor strămutate.

În perioada 16 august-15 noiembrie 2015, 47 de civili au fost ucişi și 131 – răniți. Numărul total de persoane ucise de la mijlocul lunii aprilie a anului trecut este de cel puţin 9.098 de persoane. Un numar de 20.732 de persoane au fost rănite. Această cifra include populaţie civilă, forţele armate ucrainene şi gruparile armate rebele. În mare măsură, motivul principal al noilor victime in randul civililor este „mostenirea războiului” – dispozitive explozive de razboi sau improvizate, se arata in raport.

refugiatiONU a menţionat că afluxul continuu de muniţii, arme şi luptători din Rusia în teritoriul controlat de gruparile armate, face ca situaţia din Donbas sa fie extrem de inflamabila.

Raportul mai precizează că au continuat să apară încălcări grave ale drepturilor omului in cazul persoanelor care trăiesc în teritoriile controlate de rebeli, aşa-zisele „DNR” şi „LNR”, inclusiv crime, tortura, rele tratamente, detenţie ilegală şi munca forţată, libertatea limitată de mişcare, de întrunire şi de exprimare.

„Aproximativ 2,9 milioane de persoane care trăiesc în zonele afectate de conflicte au continuat să se confrunte cu dificultăţi în ceea ce priveste drepturile lor economice şi sociale, inclusiv accesul la asistenta medicala de calitate, locuinţe, servicii şi prestaţii sociale, precum şi mecanisme compensatorii pentru bunurile confiscate sau jefuite”, – se spune in raport.

ONU estimeaza că apropierea iernii şi obstacolele create  în calea activităţii organizaţiilor umanitare poate agrava situaţia. „În cea mai grea situatie se afla aproximativ 800.000 de persoane care locuiesc pe ambele parti ale liniei de contact”, – arată raportul ONU.

Este de remarcat faptul că restricţiile privind libertatea de circulaţie a civililor peste linia de contact, cerinţa impusa de Ordinul interimar, adoptat de Guvernul Ucrainei în ianuarie 2015, rămân o problemă majoră pentru oamenii care trăiesc în zonele de conflict din Doneţk şi Lugansk.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top