Adunarea Generală a ONU a dispus începerea adunării și analizării dovezilor crimelor de razboi comise în timpul conflictului din Siria, pentru a facilita procedurile penale în instanțele naționale sau internaționale. Rusia a fost printre cele 15 țări care au votat împotriva rezolutiei ONU.

Adunarea Generală a ONU a decis să instituie un „mecanism imparțial și independent”, care va fi însărcinat cu colectarea de probe a crimelor de război comise în timpul conflictului din Siria.

Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate de voturi miercuri. Documentul, pregătit de Liechtenstein și Qatar, a fost sprijinit de 105 state, 55 s-au abținut și 15 au votat împotriva.

Printre țările care au votat contra se afla, evident, principalele state beligerante în Siria – Rusia, Iran și regimul lui Assad. Ultimul considera rezolutia ONU un ”amestec în afacerile sale interne”.

Îniante de votul in Adunarea Generala a ONU, reprezentantul Liechtenstein a declarat că ONU a lungit prea mult răspunsul sau fata de crimele de război și crimele împotriva umanității din Siria, ceea ce ar putea crea impresia că astfel de acte „pot rămâne nepedepsite”, scrie Reuters.

Echipa pentru Siria va colabora cu Comisia de investigatii a ONU înfiintata în 2011. Structura nou creată va trebui să colecteze date cu privire la crimele de război din Siria și să întocmească o listă de suspecți în comiterea unor astfel de acte.

Reuters reamintește că Comisia a solicitat în repetate rânduri Consiliului de Securitate al ONU să transfere ancheta privind Siria către Curtea Penală Internațională, dar Rusia și China au folosit dreptul său de veto pentru a bloca propunerea facuta in acest sens de catre țările occidentale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to ONU a dispus anchetarea crimelor de război din Siria

  1. bogdan spune:

    La publicarea rezultatului oficial al anchetei ONU bineinteles ca Ciurkin si Javrov reprezentantii Porciei vor acuza „agenturili” straine si amerlocii de minciuna si inselarea anchetatorilor etc, cunoastem placa ! Natie spurcata si inapoiata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top