Organizația Națiunilor Unite (ONU) a schimbat oficial statutul țărilor baltice Estonia, Letonia și Lituania, catalogându-le drept state din Europa de Nord, nu din Europa de Est, cum era înainte, a anunțat europarlamentarul leton Artis Pabriks, pe pagina sa de Twitter.

Eurodeputatul a scris: „Națiunile Unite schimbă în mod oficial statutul statelor baltice din Europa de Est în Europa de Nord. De ea aparținem” – a comentat Pabriks.

Acum, în lista ONU, Estonia, Letonia și Lituania sunt țări nordice. În afară de cele trei, organizația internaționala mai include în această categorie Insulele Åland, Insulele Canalului (Anglo-Normande), Danemarca, Insulele Feroe, Finlanda, Guernsey, Islanda, Irlanda, Insula Man, Insula Jersey, Norvegia, Insula Sark, Svalbard și Insula Jan Mayen, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Europa de Est include în prezent țări precum Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Moldova, România, Rusia, Slovacia și Ucraina.

În același timp, au fost efectuate modificări și în alte regiuni europene, potrivit portalului ucrainean „LIGA.net”. Grupul statelor din Europa de Sud a fost completat cu Albania, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia, Croația și Slovenia.

În comentariile de pe portalul Estonian World, utilizatorii observa că pagina de pe site-ul web al ONU cu clasificarea regiunilor prezinta de mulți ani statele baltice drept țări din Europa de Nord. „Estonia, Letonia și Lituania au fost întotdeauna în lista țărilor nordice”, – spune unul dintre mesajele comentatorilor.

„Se pare ca domnul Pabriks nu a văzut niciodată site-ul Organizației Națiunilor Unite, mai ales ca nu există nicio declarație oficială a Organizației Națiunilor Unite cu privire la vreo „revizuire a clasificării”. De la aderarea la ONU, în 1991, Estonia, Letonia și Lituania au fost parte a Europei de Nord în clasificarea statistică a ONU, încadrarea fiind facuta pe baza activității economice „, – a declarat un alt utilizator.

Pe de alta parte, in organigrama ONU privind alegerile pentru Consiliul de Securitate, cele trei fac parte din grupul regional est-european.

Europa de Est este o regiune care cuprinde teritoriile estice ale părții europene a Eurasiei. În timpul Războiului Rece, termenul a avut o definiție diferită, care în prezent este depășită. Potrivit definitiei vechi, Europa de Est incude țările europene care, după al Doilea război mondial, au intrat sub influența Uniunii Sovietice. Este vorba despre Bulgaria, România, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Germania de Est și țările baltice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to ONU a ”micșorat” Europa de Est. Estonia, Letonia și Lituania – declarate state nord-europene

  1. bogdan spune:

    Si porcia unde-i trecuta ? In Neanderthalia pesemne…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top