Țările OPEC + au emis o declarație care confirmă intenția de a reduce producția de petrol în lunile mai-iunie cu 10 milioane de barili pe zi. Totuși, potrivit Interfax, Mexicul nu este încă pregătit să adere la acest acord. Anterior, cea mai nărăvașă țară era Rusia, care acum însă este dispusă să preia cea mai mare parte a scăderii producției.

Începând din iulie, ajustarea producției de petrol în cadrul OPEC + se va ridica la 8 milioane de barili pe zi, apoi, până la 30 aprilie 2022, va scădea la 6 milioane de barili pe zi. Sunt prevăzute condiții speciale pentru Arabia Saudită și Federația Rusă. Astfel, în aprilie 2020, Arabia Saudită produce 12-12,3 milioane b / zi. În comparație cu nivelul actual scăderea va fi de 3,5-3,8 milioane b / zi, iar comparativ cu martie – 1,2 milioane b / zi.

La rândul său, Rusia, care produce în aprilie 2020 circa 11,3 milioane barili de petrol / zi (inclusiv condensat, care nu este luat în considerare), va trebui să reduca producția în luna mai la 8,5 milioane barili / zi. Conform unei surse apropiate de negocieri, în aprilie, Rusia va produce 10,3 milioane de barili de petrol pe zi exclusiv, astfel ca aceasta tara urmeaza să-și reducă producția de țiței cu ​​aproximativ 1,8 milioane barili /zi. Aceasta este cea mai mare reducere în rândul participanților la acordul OPEC+. Amintim ca, în urmă cu o lună, din cauza refuzului Rusiei de a reduce producția a esuat semnarea precedentului acord OPEC+.

Dacă întelegerea în cauza va fi pusă în aplicare, Rusia și Arabia Saudită vor trebui să producă 8,5 milioane de barili pe zi în mai-iunie. Din iulie până în decembrie, Rusia și Arabia Saudită vor putea produce 8,99 milioane de barili pe zi, apoi 9,495 de milioane de barili pe zi. Indicatorul de bază pentru calcularea ajustărilor este producția de petrol aferentă lunii octombrie 2018, cu excepția Arabiei Saudite și a Rusiei, a caror baza de referință va fi nivelul de 11 milioane de barili pe zi.

Decizia semnată va fi valabilă până la 30 aprilie 2022, cu o posibilă prelungire a acordului, care va fi discutată în decembrie 2021. Toate aceste aranjamente nu vor intra insa in vigoare daca Mexicul refuza sa semneze. Anterior, s-a relatat că ministrul energiei din Mexic nu a fost de acord cu cotele stabilite și a părăsit ședința, care a durat 11 ore.

După aceea, ministrul mexican a scris pe Twitter că țara sa ar putea reduce producția de petrol cu ​​100 de mii de barili pe zi în următoarele două luni. În același timp, în cadrul ședinței OPEC+, Mexicului i s-a propus o reducere a producției cu 400 de mii de barili, de la nivelul de 1,75 milioane b/z. Cu toate acestea, potrivit AIE, în al patrulea trimestru al anului 2019, această țară nord-americană a produs 1,95 milioane b/z, adică cu 200 mii barili mai mult.

Astazi, miniștrii OPEC+ se așteaptă să obtina acordul final al Mexicului. „Acordul încheiat depinde de disponbilitatea Mexicului de a accepta condițiile specificate în anexă”, se arată în declarația finală a OPEC.

Totodata, comunicatul OPEC+ cere tuturor producătorilor importanți să contribuie la eforturile de stabilizare a pieței. Conform surselor Interfax, țările OPEC+ se așteaptă ca și alți producători majori să reducă producția cu circa 5 milioane de barili pe zi.

Următoarea întâlnire OPEC + este programată pentru 10 iunie sub forma unui webinar pentru a determina acțiunile suplimentare necesare echilibrării pieței.

Între timp, analiștii remarcă faptul că chiar și o reducere de 20 de milioane de barili pare deja insuficientă pentru a menține prețul petrolului, deoarece cererea globală de petrol a scăzut cu 30% (30 de milioane de barili pe zi). Spre exemplu, la inceputul lunii martie, în SUA, cererea de benzină a scăzut cu 48%, la 5,1 milioane de barili pe zi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to OPEC a ajuns la o înțelegere cu Rusia, care a acceptat să reducă cel mai mult producția de țiței

  1. yehudy spune:

    situatia in rusia este mai grava decat credeam: nici un trol rus prezent! deci toti sunt consemnati acasa!
    acum estimez 400.000 morti in rusia! minim!

  2. bogdan i spune:

    Pai daca nu acceptau porcii lui Putler ar fi trait din baut petrol din teava… in loc de Vodka 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top