mars NemtovAnalizând marsul in memoria lui Boris Nemtov de sambata trecuta de la Moscova, mass-media occidentale au descris această manifestare drept ”expozitie” a opoziției liberale și democratice din Rusia, care resimte o presiune tot mai mare din partea autoritatilor.

Washington Post o citeaza pe politologul Catherine Shulman care a descris „marsul de sâmbătă”, „un fel de recensământ al opoziției liberale și pro-democrație, care va căuta din nou sprijinul rușilor nemulțumiți de situația economice din țară la alegerile parlamentare din septembrie”.

Ziarul consideră că economia, și nu situația politică va fi motorul disidenței în 2016, și dă exemplul „demonstrațiilor mici, împrăștiate” ale șoferilor de camioane împotriva sistemului „Platon” și a muncitorilor „Uralvagonzavod”. Cu toate acestea, potrivit economiștilor americani intervievați recent de Bloomberg, economia în recesiune, în mod paradoxal, ii aduna pe rusi în jurul președintelui, în așa fel încât răspunsul politic așteptat probabil este ce de „apatie”, nu de revoluție.

„Trstetea pierderii unui lider energic si carismatic precum Nemțov este amestecata cu frică și rebeliunea – o reacție la opresivul, mai mult ca oricând, climat politic din țară”, – spune Financial Times. „In ciuda eforturilor depuse de criticii Kremlinului de a-și uni forțele după moartea lui Nemțov, un an mai târziu, opoziția este mai marginalizata și supusa la o presiune mult mai mare. In afara de asta, Kadîrov și susținătorii săi în ultimele două luni au amenințat pe fata opoziția liberală” – spune publicația.

Fiica lui Boris Nemțov, Janna Nemțova, care locuiește la Bonn, a oferit un interviu ziarului italian La Stampa, în care a declarat că ancheta crimei nu este terminată: „Putin nu este interesat de investigarea mortii tatălui meu. Deși anul trecut a spus că preia investigatia sub control și a promis să-i pedepsească pe cei responsabili. El de fapt este responsabil pentru ca nu se face ancheta”.

Despre Ramzan Kadirov, pe care liderii opoziției l-au acuzat în mod repetat și public de implicare în asasinarea politicianului Nemțov ea a spus:. „Nu știu dacă este sau nu vina direct Kadîrov în moartea tatălui meu, dar eu sunt sigura de un singur lucru: putere în Rusia este un monolit, in care partile se acopera reciproc. În sistemul lui Putin pot exista conflicte interne, dar niciodată nu vor iesi afara”.

miting NemtovSăptămânalul The New Yorker crede că pentru a investiga uciderea lui Nemțov, „Putin a oferit FSB privilegii extinse neobișnuite pentru a-i vâna pe ucigași”. „Generalii FSB nu au avut încredere în Kadirov, caruia Putin îi acorda o autonomie mai mare decât oricarui alt oficiali regional. În acest moment rivalitatea dintre Kadirov și agențiile de informații au dat in clocot. Numele lui Kadîrov nu este menționat în ancheta oficială, dar Olga Șorina, asistenta lui Nemțov, a spus ca anchetatorii informal au întrebat-o dacă Nemțov a avut vreun conflict cu Kadirov”- scrie reporterul The New Yorker.

„În absența unor răspunsuri care ar fi dar satisfacție, la Moscova se înrădăcineaza diverse teorii ale conspirației care tot timpul face „metastază”. Posibil că Kadîrov a crezut că își va multumi seful prin eliminarea inamicului. Sau, poate, FSB l-a scos in fata pe Kadirov, pentru a provoca iritarea lui Putin fata de actiunile protejatului sau. Dar cea mai ingrozitoare varianta este ca ”Putin a știut totul de la bun început”- conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top