Artem LoskutovOrganizația Internațională pentru drepturile omului Amnesty International l-a declarat deţinut pe motiv de constiinta pe artistul rus Artiom Loskutov – organizatorul acțiunii artistice „Monstratia”, care are loc în fiecare an pe 1 mai în orasul Novosibirsk și în alte orașe din Rusia.

Sambata, 2 mai, Tribunalul Central din Novosibirsk l-a condamnat la zece zile de închisoare pentru organizarea unui miting nesancționat și nesupunerea fata de poliție.

„Potrivit numerosilor martori, Loskutov nu a incalcat legea. Este evident că el este pedepsit doar pentru faptul că îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare și libertatea de întrunire pașnică. Amnesty International îl consideră pe Artiom Loskutov prizonier pe motiv de conștiință și solicită imediata și necondiționata lui eliberare „- spun activiștii pentru drepturile omului.

De asemenea, Amnesty International a cerut „autorităților ruse să respecte standardele internaționale în materie de drepturi ale  omului, dar și Constituția Federației Ruse, pentru a elimina restrangerile ilegale si discriminatorii ale dreptului la libertatea de întrunire și sa înceteze prigoana apărătorilor drepturilor omului și a disidenților”.

În acest an administrația orașului Novosibirsk nu a permis sustinerea mitingului „Monstratia”. Ca urmare, în dimineața de 1 mai, participanții la acesta s-au adunat in Piata Kalinin și au încercat să se alăture marșului Partidului Comunist de 1 Mai, dar poliția a blocat ieșirea lor. Politia a declarat că evenimentul nu a fost sancționat și ca participanții acestuia trebuie să se imrastie. Activiștii au mărșăluit insa pe bulevard în direcția opusă centrului. Ulterior, poliția l-a reținut pe Loskutov.

„Monstratia” este un eveniment de artă sub forma unui mars cu sloganuri și bannere absurde și apolitice. In ultimii ani, a devenit cel mai spectaculos eveniment de 1 mai în Novosibirsk. Prima „Monstratie” a avut loc în 2004 și a reunit aproximativ 80 de persoane. În fiecare an, numărul de participanți a crescut. În 2013, au venit aproximativ două mii de oameni, în 2014 – peste trei mii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top