Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la arestarile in randul jurnaliștilor din Belarus și raidurile în redacțiile și apartamentele ziaristilor independenți.

Potrivit unui raport postat pe site-ul OSCE, organizația cunoaște despre detenția a cel puțin cinci jurnaliști din Belarus care lucrează pentru publicațiile Tut.by și BelaPAN.

„Măsurile extrem de disproporționate luate fața de cele două agenții de știri independente ridică îngrijorări serioase cu privire la respectarea drepturilor presei independente din Belarus”, a spus Desir.

În comunicatul de pe site-ul OSCE se afirmă că jurnaliștii arestati risca până la doi ani de închisoare. Desir a cerut eliberarea imediată a lucrătorilor din domeniul mass-media.

„Solicit autorităților să-i elibereze imediat pe toți jurnaliștii reținuți și ca ambele mass-media să își continue activitatea fără nicio piedică”, a subliniat reprezentantul OSCE.

Organizatia continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din acest caz, inclusiv perchezitiile la sediul Tut.by Media, care au continuat miercuri, și actiuni similare în casa jurnalistului independent  Pavliuk Bîkovsky.

Comisia de Investigații din Belarus investighează cazul penal în baza articolului „Acces neautorizat la informații” din cauza anuntului agenției de presă BelTA despre aparitia unor erori în accesarea informațiilor pentru abonați.

În dimineața zilei de 7 august, ofițerii Comitetului de Investigație au descins în birourile portalului Tut.by și ale agenției de știri BelaPAN, precum și în apartamentele jurnaliștilor acestor companii. Jurnaliștii acestor publicații au fost reținuți.

Pe 8 august, forțele de securitate din Belarus au efectuat perchezitii și la domiciliul corespondentului din Minsk al Deutsche Welle, Pavliuk Bîkovsky.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și politica de securitate, Federica Mogerini, a cerut Minskului să-i elibereze pe jurnaliștii reținuți.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to OSCE este profund îngrijorată de ofensiva autorităților belaruse asupra presei lbere

  1. bogdan spune:

    Libere nu Ibere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top