Kremlinul finanțează de ani de zile așa-numitele „republici” pro-ruse din Ucraina, Georgia și Moldova. Scopul său este foarte ambițios – sa refaca influența Rusiei și sa nu permita regiunii să se apropie mai mult de Occident. Rețeaua de cvasi-state a devenit atât de importantă pentru Rusia, încât a creat un sistem financiar secret, care îi permite să depășească distanțele și să eludeze sancțiunile internaționale, scrie Washington Post.

Administrarea centrului financiar se face in Osetia de Sud – regiune georgiana ocupata de trupele ruse in urma razboiului din 2008 cu Georgia. Acest sistem ocolește toate barierele, cum ar fi sancțiunile SUA și UE, precum și alte sancțiuni internaționale pentru cooperarea directă cu separatiștii pro-ruși.

PIB-ul Rusiei este sub o zecime din cel al SUA. Prin urmare, este greu pentru Kremlin să concureze deschis cu Occidentul în domeniul economic. Asa ca Moscova pune accent pe arsenalul său nuclear și expansiunea militară pentru a-și pune in practica ambițiile sale imperiale. Dar slăbiciunea economică înseamnă că sancțiunile occidentale pot avea un impact grav asupra Rusiei. Prin urmare, ea încearcă să fie inventiva ca să le evite.

Publicația scrie că toate fluxurile financiare dintre Kremlin și așa-numitele „republici” din estul Ucrainei trec prin strada Stalin din Țhinvali, în Osetia de Sud. Pe aceasta strada a fost fondata în urma cu trei ani „Banca Internațională de Decontare”, care desfășoară tranzacții financiare pentru militanții ruși în așa-numitele „DNR” și „LNR”.

Practic, tot comerțul celor doua teritorii ocupate cu Rusia se desfasoara prin aceasta banca si a reprezentat, în prima jumătate a acestui an, peste 150 de milioane de dolari.

Serviciul „Fiscal” din Oseția susține că cel puțin 146.000 de companii au menținut relații de afaceri cu militanți pro-ruși din Ucraina. „Oseția este, de fapt, similară unui offshore”, spune un avocat care lucrează în Donețk.

Schema financiara funcționează în trei pasi.

Pasul unu: dacă cineva din teritoriile ocupate dorește să trimită bani in Rusia sau in altă țară, o face prin „Banca Internațională de Decontare” din autoproclamata Osetia de Sud. Pseudostatul caucazian este singurul care recunoaște așa-numitele „DNR” și ”LNR „și menține o relație bancară formală cu cele doua regiuni separatiste.

Pasul al doilea: din Osetia banii sunt trimisi în Rusia, care, la randul sau, a recunoscut oficial independența Osetiei de Sud după invazia sa din 2008. Acest lucru permite băncilor ruse să efectueze tranzacții cu regiunea georgiană separatiste și să primească plăți din partea acesteia.

Pasul trei: banii trimiși ajung in Rusia care in contrapartida transportă marfuri cu camioanele prin partea ocupata a frontierei ucrainene. Astfel, datorită Osetiei de Sud, Moscova nu trebuie să recunoască oficial independența așa-numitelor „DNR” și „LNR”, iar băncile ruse pot lucra direct cu separatistii prorusi, eludand astfel sanctiunile, deoarece dpdv formal toate operațiunile au loc efectiv în sistemul financiar rusesc.

Ziarul subliniază faptul că Rusia teritoriilor ocupate din estul Ucrainei se bucura și de o asistență mult mai directă. Moscova trimite arme și militari, precum și așa-numite „convoaie umanitare”. Schema din Osetia de Sud indică existența unei legături financiare mai formalizate, care le permite oamenilor din teritoriile ocupate să facă comerț cu lumea exterioară.

Modul în care regiunea georgiană separatistă a devenit centrul financiar in sprijinul operatiunilor agresive ale Kremlinului scoate la lumină abordarea oportunistă a Rusiei în regiune. Din punct de vedere practic, Osetia de Sud permite Rusiei sa-si creeze propriile reguli si canale financiare discrete pentru a ajuta economiile separatiste sa ramana pe linie de plutire, si sa eludeze in paralel sanctiunile internationale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Oseția de Sud – centru financiar creat pentru tranzacțiile secrete ale Rusiei

  1. mocanu dan spune:

    Ce inseamna sa fi spalat pe creier:Osetinii sunt frati buni cu ukrainienii si finanteaza razboiul impotriva acestora.Ex:Sarmatii se imparteau in trei triburi:Roxolanii,Yazigii si Alanii(osetinii)

  2. bogdan spune:

    Pai si de ce nu se pot introduce sanctiuni pt cei ce colaboreaza cu asa zisa banca ? Caci informatiile circula oricum ! Se introdice banca respectiva pe lista de sanctiuni Internationale si apoi cei ce sunt descoperiti ca fac tranzactii cu banca respectiva sunt introdusi la randul lor sub sanctiuni ! E putin mai complicat si mai lent dar in final apar rezultate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top