securitate ciberAcordul pe securitate cibernetică încheiat recent de Kremlin și Beijing, este un avertisment îndreptat împotriva intereselor economice și de securitate americane, scrie jurnalista Alexandra Kulikova, într-o analiză publicată în paginile portalului russiandirect.com.
O serie de acorduri semnate de Rusia și China a marcat vizita recentă a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.  Cel mai important dintre acestea, cel mai important este un acord în domeniul securității informațiilor internaționale, denumit ” cyber pact” de către jurnaliști, care apropie Rusia și China în bătălia de anihilare a amenințărilor la adresa securității informațiilor la nivel mondial.

De asemenea, cele două părți au  convenit să coopereze împotriva amenințărilor globale privind criminalitatea globală informatică și de terorism și să efectueze un schimb comun de experiență în domeniul tehnologiei de cyber-securitate.
În fața amenințărilor globale de cyber-terorism, acordul ruso-chinez privind securitatea cibernetică este privit drept un pact de neagresiune și un parteneriat strategic în securitatea informațiilor, pe axa Kremlin-Beijing.
Acordul Rusia-China, un răspuns la strategia de apărare cibernetică a SUA

hackerPrin intermediul acestui parteneriat cu Beijingul, Rusia contrabalansează izolarea internațională în care se află regimul putinist în urma agresiunii din Estul Ucrainei. Miza secretă a apropierii ruso-chineze are la bază contrabalansarea recentei doctrine a Departamentului American de Strategie Cibernetică care indentifică China și Rusia drept adversari cheie în domeniul securității energetică care și-au dezvoltat capabilități și strategii în acest domeniu.

În plus, în luna aprilie, oficialii Departamentului de Stat al SUA au lansat un program de sancțiuni prin care ”autorizează secretarul Trezoreriei, procurorul general și secretarul de stat să sancționeze drastic actorii cibernetici care amenință securitatea națională a SUA, politica externă, sănătatea sau stabilitatea economico-financiară”.

Statele Unite au avut în vedere în 2013 să stabilească cu Rusia un acord de cooperare cibernetică și schimb de informații în cazul unei crize cibernetice care odată cu izbucnirea crizei din Estul Ucrainei a stagnat.

În prezent, acordul Rusia-China arată mai mult ca un document-cadru întrucât este îndreptat împotriva doctrinei americane de apărare cibernetică.
Pentru China, acordul de cooperare cibernetică cu China înseamnă o legitimare a politicii comune de cyber-guvernare și implicit de consolidare internă a celor două regimuri politice.
Pe de altă parte, strategia de securitate cibernetică a SUA precizează faptul că este ”oportun pentru armata SUA să lanseze operațiuni cibernetice menite să perturbe infrastructura sau rețele unui adversar”.

Pornind de la acest deziderat, acordul privind securitatea și cooperarea cibernetică ruso-chinez este construit în jurul ideii de asigurare a unei supremații în spațiul cibernetic și de combatere a acțiunii externe împotriva integrității și stabilității internă a celor două puteri.

În momentul de față, este prematur să se evalueze implicațiile practice ale acordului ruso-chinez până la summitul BRICS din iulie 2015 de la Ufa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top