PaginadeRusia.ro scria sambata, 28 februarie, în ziua de dupa asasinarea opozantului rus Boris Nemţov, ca anchetatorii rusi vor „prioritiza” urma ucraineana in acest caz, incercand sa dea vina pe serviciile secrete de la Kiev (vezi aici: Cine-i șeful anchetatorilor în cazul Nemtov și de ce Putin va da vina pe ucraineni).
Astazi, in a 4-a zi de dupa asasinat, anchetatorii anunta ca detin probe privind implicarea în asasinarea opozantului rus a serviciilor secrete… ucrainene, anunta publicatia Izvestia, care citeaza o sursă apropiata de ancheta.
Ziarul afirma ca anchetatorii rusi verifica informatiile potrivit carora serviciile secrete ucrainene au cerut uciderea lui Boris Nemțov luptătorilor ceceni din așa-numitul „batalion Dudaev”, care participa în războiul din Donbas de partea Kievului.
Foarte convenabila pentru anchetatorii rusi – pentru ca impusca doi iepuri odata – este si afirmatia potrivit careia organizatorii asasinatului ar fi soții Adam Osmaev (acuzat în Rusia de tentativa de asasinat a președintelui rus Vladimir Putin) și Amin Okueva. Rusia a mai cerut extradarea lui Osmaev, insa a fost refuzata de Kiev. Acum, daca teoria „urmei ucrainene” se confirma oficial, Moscova ar putea cere din nou extradarea cecenului.
Acesta ar fi preluat conducerea batalionului Dudaev dupa moartea fostului comandant Isa Munaev, ucis in timpul luptelor din Donbas.
Potrivit sursei apropiate de anchetatori, rebelii ceceni ar fi acceptat comanda de la serviciile de securitate ucrainene pentru a „răzbuna astfel moartea liderului lor Isa Munayev”, scrie Izvestia.
Prin urmare, asa cum avertizau unui analistii rusi independenti, Kremlinul va incerca sa se foloseasca de uciderea unui politician incomod pentru a se rafui cu alti opozanti, atat interni (cecenii nesupusi lui Ramzan Kadirov), cat si externi (Occidentul – serviciile secrete, inclusiv SBU).
Boris Nemtov a fost ucis cu focuri de arma în seara zilei din 27 februarie, în centrul Moscovei, la nici 200 metri de Kremlin.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.