Putin Merkel PorosenkoJocul Rusiei de-a pacificatorii in Donbas este pe care de stopare. „Formatul Normand” are toate șansele să devină „troica”- fără participarea lui Vladimir Putin, comenteaza special pentru DW, jurnalistul ucrainean Serghei Rudenko.

Pe 24 august, la inițiativa părții ucrainene, la Berllin se vor întâlni Petro Poroșenko, Francois Hollande și Angela Merkel pentru a discuta despre situația din Donbas. Participant constant la „Formatul Normand” – Vladimir Putin – nu a fost invitat la întâlnirea din capitala germană.

Palmă diplomatică aplicata președintelui rus nu poate insemna decat ca „cvartetul” se transforma în „trio”.

Şeful Kremlinului nu îi va ierta liderii celor trei tari pentru ignorarea sa publica. Ca urmare, ar trebui să ne așteptăm la o escaladare a situației în zona de conflict din partea de est a Ucrainei.

Negocierile privind Donbasul, care durează un an, nu au adus la niciun rezultat semnificativ. A fost o pauză temporară pe front.

Până în prezent, după cum se știe, negocierile s-au purtat în două formate, – „normand” și „Minsk”. Primul – cu participarea lui Hollande, Putin, Merkel și Poroșenko – a discutat opțiunile pentru o soluționare pașnică a situației din Donbas. Al doilea – cu participarea Rusiei, Ucrainei, OSCE și așa-numitele LNR si DNR – a încercat să pună aceste planuri în aplicare.

„Minsk-3” nu va ajuta

Este evident că amandoua formatele au fost inutile. Pacea în Donbas nu a venit. Pe 17 august, liderul autoproclamatei a DNR Alexandr Zaharcenko s-a grăbit să declare că acordul Minsk a eșuat, și ca razboiul continuă.
În DNR și LNR nu au de gând să organizeze alegeri pentru consiliile locale potrivit cu legislația ucraineana, iar despre închiderea frontierei ruso-ucrainene, controlata de militanții rebeli, în general nu se aduce vorba. tunuri

„Minsk-3” este puțin probabil să fie în măsură sa opreasca agravarea conflictului din estul Ucrainei, pentru ca problema războiului și pacii în Donbas nu se decide la Minsk, Donetk sau Lugansk, ci la Moscova. De fapt, pe 17 august, prin gura sefului auto-proclamat al DNR vorbea nimeni altul decât Vladimir Putin.

Dar se pare ca jocul lui Putin de-a pacificatorii a ajuns la capăt. Liderii Franței și Germaniei au transmis Rusiei un mesaj clar: cazuistica diplomatica a Moscova nu ne place.

Ce se întampla în capul șefului de la Kremlin, se pare nu stiu nici macar cei mai aporiati oameni din anturajul sau. Dar este evident că starea de „nici razboi, nici pace” din Donbas îi convine perfect. Având aceasta zona de instabilitate în Ucraina, Kremlinul îşi poate rezolva o mulțime de probleme geopolitice și geostrategice.

Dar poate Putin sa-si rezolve problemele în detrimentul locuitorilor din Donbas? Această întrebare, probabil, va trebui să aiba un raspuns din partea locuitorilor din regiunile ocupate din Lugansk și Donețk.

Ultima șansă

Desigur, „troica normanda” înțelege perfect că, fără participarea activă a lui Putin, soluționarea pașnică a situației din Donbas nu se va intampla. Întrebarea este cu ce statut va fi implicat Putin în discuții – în calitate de observator neutru, susținând rolul de pacificator sau, din contra, în rolul uneia dintre părțile beligerante.

Răspunsul la această întrebare probabil ca se va da la întâlnirea Hollande, Merkel și Poroșenko de la Berlin.

Putin merge cu încredere spre izolarea completă a Rusiei. Vladimir Vladimirovici poate afisa cu siguranță voie buna, sa se scufunde cu submersibilul pe fundul Mării Negre, dar în hublou el va putea vedea în curând nu numai epavele din trecut, dar şi scufudarea Rusiei. Occidentul nu mai vrea sa-l vada pe Putin. I-au dat de inteles clar Hollande și Merkel. Singura întrebare este, Putin a înţeles?

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top