Putin ObamaLa începutul lunii ianuarie, funcția de șef al Comisiei pentru Problemele Armatei din Senatul Statelor Unite a fost preluată de John McCain. Numirea sa în funcție a provocat o furtună în internetul de limbă rusă. Fanii Kremlinului se întreceau cine va înţepa mai dureros sau cine va glumi mai savuros la adresa veteranului  războiului din Vietnam, în varsta de 78 de ani

Dar, pe de o parte, senatorul a fost ridiculizat spunandu-se ca este un mos care şi-a pierdut mintile, pe de altă parte era literalmente înzestrat cu abilități supraomenești în ceea ce priveşte capacitatea de a lovi Rusia. Nu este prima data când Rusia este sfâșiată de ură faţă de SUA și, totodată, măcinată de dorința de a imita SUA.

Dar, în spatele bravadei trolilor de internet se află teama reala a politicienilor ruşi. Şi nu este vorba strict despre persoana lui John McCain, ci despre situaţia în ansamblu care s-a dezvoltat în ultimul an, sustine Konstantin Eggert, analist politici şi editorialist al Kommersant.

Sabia lui Damocles

Poziția Washingtonului în legătură cu conflictul ruso-ucrainean este unul dintre cei mai importanți factori care influențează politica de la Kremlin și situația economică din Rusia.

Actul privind „Sprijinirea libertatii în Ucraina„, adoptat la sfârșitul anului 2014, este ca o sabie a lui Damocles care atarna deasupra Rusiei, a băncilor, companiilor de energie și de apărare, precum și a oficialilor guvernamentali.

Tocmai de aceea Moscova este îngrijorată de noua componență a Congresului SUA, unde domină republicanii.

Arme pentru Kiev

După ce a aflat despre numirea lui McCain, un analist al unui mare fond de investiții a spus: Se pare Ucraina va începe în curând să primească arme americane„.McCain

Problema, din punctul de vedere al autorităților ruse, nu este numai în faptul aceste livrari ar putea întari armata ucraineana, pentru ca capacitatea de luptă a Armatei nu se limitează doar la posibilitățile sale tehnice, indiferent cât de avansate sunt.

Ideea mai importanta este simbolismul politic. Furnizarea de arme americane va însemna efectiv că Washingtonul este gata (deși nu în mod direct) de o confruntare cu Moscova în centrul Europei. Și, daca la Moscova mai exista unii care cred un conflict real cu America va consolida regimul lui Putin, politica externă este imprevizibila și, mai important, consecințele economice ale acestei imprevizibilitati sunt variate.

Cine va ceda primul?

Președintele Putin a menționat în mod repetat „opinia publica”, formata, de altfel, de televiziunile propagandei sale, drept principalul factor al politicii sale în problema ucraineana. Aparent, şi Obama are acum un instrument asemanator și va speria Moscova cu presiuni ale congresmenilor și senatorilor care cer acțiuni decisive.

Obama are un an sa finalizeze proiectele sale. El este cunoscut pentru indecizia sa, dar încă speră politica decuplarii”(decoupling) adică decuplarea problemelor reale ale lumii de cele ale relației cu Rusia va da roade. Din punctul de vedere al președintelui american, SUA pot fi în conflict cu Putin în ceea ce priveste Ucraina și, în același timp, să coopereze cu el în problema siriana sau iraniana. Putin vede aceasta atititudine a lui Obama ca pe un semn de slăbiciune.

Dar acum, Congresul SUA are posibilitatea sa adopte orice act legislativ pentru a pune presiune asupra Rusiei. Majoritatea senatorilor și congresmenilor din Partidul Democrat este solidara cu republicanii în problema ucraineană. Acest lucru permite depășirea chiar a unui veto prezidențial, așa că influența parlamentarilor asupra politicii Casei Albe este potențial foarte gravă pentru Moscova. Având în vedere viitoarele alegeri prezidențiale din 2016, şi determinarea cu care se prezinta Hillary Clinton, pentru conducerea rusă vin vremuri grele.

În plus, Kremlinul este convins că SUA vor sa schimbe regim din Rusia. Și ținând cont de aversiunea personală reciprocă dintre Putin și Obama, este destul de greu de imaginat posibilitatea unui acord între cei doi.

Avand insa în vedere faptul ca păstrarea puterii cu orice preț este principala forță motrice a politicii conducerii ruse, nu trebuie exclusa posibilitate unei intelegeri. Întrebarea este ce nivel de confruntare cu SUA va considerat un risc inacceptabil pentru Putin. Aparent, răspunsul la această întrebare la Kremlin încă nu a fost formulat.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Până unde este pregătită Rusia să meargă în confruntarea cu SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top