Leul moldovenesc se confruntă cu cele mai dramatice momente din istoria existenței sale. În fiecare zi cursul monedei depășeşte noi bariere psihologice. Astfel, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, pe 18 februarie, cursul dolarului a crescut cu 1,4 la sută față de ziua precedentă și se vinde acum cu aproximativ 21 de lei. În bănci și casele de schimb valutar un dolar este vandut cu aproape 25 de lei, iar un euro – 30 lei, potrivit DW.
De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat cu 25,5 la sută față de dolar și cu 17,8 față de euro. Principalele motive ale deprecierii sunt embargoul rusesc asupra produselor agricole moldovenești, declinul exporturilor şi remitențele in scadere de la muncitorii moldoveni in strainatate.
În Moldova, in ultimele zile au crescut dramatic preturile la benzină, alimente si materiale de constructii. În supermarketuri, populația matura literalmente de pe rafturi produse pe durata de expirare p etermen lung – cereale, zahăr, conserve, săpun etc…
Președintele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu a invocat trei motive pentru devalorizarea puternică a monedei naționale. Primul – embargoul rusesc asupra produselor agricole moldovenești. Rusia a blocat importul de alcool din Moldova în septembrie 2013, în iulie 2014 a intrezis importul de fructe, legume, conserve și alte produse.
Al doilea motiv al căderii leului este „declinul exporturilor, ceea ce a dus la o scădere a ofertei de valută străină pe piața”. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2014, Republica Moldova a redus volumul comerțului exterior cu 3,7 la sută (2.34 miliarde de dolari) fata de anul anterior.
Cel de-al treilea motiv – declinul remitențelor de la muncitorii moldoveni în strainatate, în principal din Rusia. „Din cauza devalorizării rublei rusești, transferurile în decembrie au scăzut cu mai mult de jumătate”, – a mai spus Drăguțanu.
Până la sfârșitul lui 2014 volumul remiterilor de peste hotare a atins circa 1,61 miliarde de dolari. Peste 35 la suta din aceasta suma au fost transferuri în ruble rusești.
În 2014, populația a schimbat în lei 840 milioane de dolari, mai puțin decât în 2013. Acest lucru a creat un deficit de monedă straina, care a condus la o creștere a cursului dolarului și euro, spune Drăguțanu.
Ex-ministrul Economiei Republicii Moldova Alexandru Muravschi (foto) se teme că „boala a ajuns prea departe”. „Acum, principala actiune pentru a opri căderea leului, devenita deja de necontrolat” este demiterea conducerii Băncii Naționale, care nu este în măsură să facă față situației”, crede Muravschi.
Desi criza actuala este de sorginte ruseasca, opozitia pro-rusa este cea mai galagioasa la Chisinau.
Partidul Socialist condus de Igor Dodon cere să aloce bani din rezerva valutara ca sa se opreasca caderea leului.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.