CSIRusia este în conflict cu Ucraina, un razboi care nu se desfasoară doar in transeele din Donbas, ci si pe ecranele televizoarelor. Pe de o parte, televiziunile obediente Kremlinului acopera cu zoi şi lături Ucraina, numind-o ţara nazista, dar in acelasi timp nu uita să menționeze ucrainenii sunt un popor fratesc și deloc strain.

Desi aflate in război, Rusia si Ucraina continua sa faca schimb comercial, cumpara reciproc smântână, bomboane etc.

Atunci cand s-au intalnit, desi Porosenko avea o mina de inmormantare, iar Putin de taran iobag, cei doi si-au dat mâna. Nu s-au scuipat, nu s-au aruncat la beregate.

La toate aceste paradoxuri se mai adauga unul: Rusia si Ucraina fac parte dintr-o organizatie numita CSI – Comunitatea Statelor Independente –  in care, teoretic, sunt membre doar statele aliate.

CSI de la bun început a fost o invenție ciudata. Nimeni nu a mai vrut in URSS, dar cu toate acestea, toate fostele republici sovietice, exceptand cele baltice, au semnat un nou acord pentru crearea CSI. Daca au vrut să trăiască împreună, de ce au dizolvat URSS?

Cum spuneam, teoretic, tarile membre  CSI sunt tari aliate. Insa dușmanie mai mare si mai veche ca intre Armenia și Azerbaidjan (membre CSI) nu cred ca exista in regiune. Georgia și Rusia au fost tot tari aliate si membre CSI. Nimeni nu le-a oprit insa sa se razboiasca în 2008. Tbilisi s-a retras din organizatie imediat dupa razboiul cu Rusia.

Acum si Ucraina a anuntat retragerea din CSI. Decizia este mai mult decat justificata. In caz contrar, toata aceasta schizofrenie statala va continua in cea mai pură forma, pentru ca nu poți fi si dușmani și aliat in acelasi timp. Nu poti sa dai cu bomba in curtea vecinului si in acelasi timp sa-l „dezmierzi” cu apelativul de frate.

La finalul anului 2014,  CSI este o alianță formată din doar 10 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania – care au refuzat din start propunerea, precum și Georgia (retrasa in 2008) și Ucraina (in retragere in 2014).

Cei 10 membri fondatori ai CSI sunt astazi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Asteptam si retragerea Moldovei din aceasta bizarerie denumita CSI.

Spcuim din  statutul CSI:

Comunitatea Statelor Independente este constituită pe baza mai multor principii:

  • recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre
  • egalitatea în drepturi
  • neamestecul în treburile interne
  • renunțarea la aplicarea forței

 

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top