putinOraşul de glorie şi martir al luptei cu fascismul şi hitlerismul în cel de-al Doilea Război Mondial, Sankt-Petersburg a găzduit, ieri, „Forumul Internațional rusesc al conservatorilor”, titlu care a mascat reuniunea reprezentanți a numeroase mișcări și partide naționaliste și neo-naziste din Europa.

Toti cei câtiva dintre protestatarii anti-fasciști care s-au adunat în fata hotelului unde avea loc evenimentul şi-au incheiat ziua in celula politiei, relateaza Deutche Welle.

Faptul ca autoritățile ruse au sprijinit congresul nazist este probat de totala tacere a primarului orasului la apelul partidului „Yabloko” de a interzice forumul nationalistilor europeni, organizat cu doar șase săptămâni înainte de manifestarile festive prilejuite de aniversarea in Rusia a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.

Cu atat mai ciudata aceasta „congregatie” a nationalistilor, cu cat Rusia pozeaza in „luptator” cu fascismul si nationalismul ucrainean, care potrivit propagandei de stat ar fi pus stapanire de vecina Ucraina.

program congres nationalistiLa congres au participat reprezentanții a unsprezece partide și mișcări din UE, toate considerate în țările lor cele mai odioase miscari naționaliste – finlandezii de la „Independența Națională” (National Independence Party), Partidul Suedezilor, grecii de la „Zori de aur”, bulgarii de la „Attack”, britanicii din „Partidul Național”, „Forța Noua” italia, NPD-ul german (în prezent în Germania se discuta interzicerea partidului). De asemenea, au venit diversi „cercetători”, gen scriitorul american Jared Taylor, autor al cartii rasiste „Identitatea alba” sau Chris Roman, presedinte al centrului de cercetare „Euro-Russia”, de la Bruxelles.

De la congres au absentat insa reprezantantii unei parti importante a flancului de extrema dreapta din Europa – „Frontul Național” al lui Marie Le Pen și „Partidul pentru o Ungarie mai bună – Jobbik.

„Unii dintre nationalistii europeni au o grija de reputația lor. La forumul din St. Petersburg au participat doar reprezentanți ai forțelor celor mai odioase și radicale, cu care Le Pen nu ar putea sa se asocieze..” – crede expertul Dmitri Dubrovsky, comentand absenta radicalilor de dreapta francezi și maghiari.

Cu două ore înainte de sfârșitul forumul, acesta a fost întrerupt brusc. Politia a anuntat ca s-a primit un apel ca in imobil se afla o bomba.

Pe ultima suta de metri, organizatroii congresului  au adopte de urgență o rezoluție finală, în care, printre altele se menționeaza despre „distrugerea fizică a rusilor” din Ucraina, şi apelul adresat țărilor occidentale sa opreasca rezistenta fata de agresiunea rusa.

Alexandr Verhovski, directorul Centrul Analitic SOVA, este sceptic in legatura cu perspectivele unificarii nationalistilor europeni.

„Nu este prima oara cand se incearca formarea unei coaliții largi a nationalistilor, dar incercarile nu au dus la nimic semnificativ, – a spus el. Rusia pariaza pe euronationalisti din cauza lipsei de alegere: Nimeni altcineva in Europa nu sprijină autoritățile ruse”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top