justitieRada Suprema a Ucrainei a adoptat o nouă Lege privind sistemul judiciar și statutul judecătorilor.

Actul normativ este un pas important in procesul de reformare a justitiei din Ucraina si intensificarea luptei cu coruptia, cerut de societatea ucraineana si partenerii occidentali ai Ucrainei – UE si SUA.

Totodata, așa cum a explicat adjunct șefului Administrației Prezidențiale, Alexei Filatov, proiectul de lege este conceput pentru a asigura punerea în aplicare pe viitor a modificărilor la Constituție în ceea ce privește justiția.

Legea sporeste responsabilitatea judecătorilor și limiteaza imunitatea lor doar la funcția de administrare a justiției. Totodata, legea elimina instanțele superioare de specialitate și creaza o nouă Curte Supremă a Ucrainei (CSU), instituie o Curte Suprema Anti-Corupție și o Curte Supremă pe probleme de proprietate intelectuală.

„Judecătorii Curții Supreme vor fi recrutați pe bază de concurs, la care vor putea participa atat judecători, cat și avocați sau cercetatori în domeniul dreptului. Noua CSU va primi funcție de casare, precum și cea de asigurare a continuității și unității practicii judiciare. Astfel, deciziile judiciare ar trebui să fie clare și previzibile pentru cetățenii țării „, – a spus Filatov.

De asemenea, proiectul de lege prevede o separare clară a competențelor între organele de conducere judiciara. Controlul disciplinar va fi efectuat de către Consiliul Suprem de Justiție, calificarea si evaluare de catre Comisia Superioara de Calificare a Judecătorilor.

Totodata, proiectul de lege îmbunătățește procedura de evaluare și de calificare a judecătorilor, pentru ca în sistemul judiciar sa rămana doar judecătorii care într-adevăr merită.

„Pentru judecătorii care trec de procesul de evaluare și calificare și iau concursul se prevede o creștere semnificativă a mărimii remunerației”, – a spus Filatov.

Astfel, salariul de bază al judecătorului instanței locale va fi de 30 de salarii minime pe economie, judecatorul Curtii de Apel –   50 de ori salariul minim, Curtea Supremă – 75 de salarii minime.

În același timp, se introduce o serie de declarații obligatorii pentru judecători cu privire la avere, rudenie și acte filantropice.

Legea prevede control public pentru procesul de calificare și concursuri prin Consiliul Public de Integritate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Parlamentul de la Kiev a aprobat o lege importantă pentru reforma justiției

  1. Clau spune:

    Ucraina incet dar sigur o sa ajunga asa cum era RFG fata de RDG…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top