sanctiuni UEParlamentul European (PE) a aprobat miercuri după-amiază împrumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intenţionează să îl acorde Ucrainei, pentru a ajuta la reechilibrarea pe termen scurt a balanţei de plăţi, în schimbul unor reforme structurale, informează un comunicat al PE, citat de Mediafax.

UE va lua cu împrumut aceşti bani din surse externe şi îi va împrumuta Ucrainei la aceeaşi dobândă. Împrumutul va fi condiţionat de promisiunea Ucrainei că va face reforme structurale care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală.

„Rezultatul votului de astăzi este un mesaj politic puternic, nu numai către Ucraina, pentru a-i arăta sprijinul puternic al UE, ci şi pentru ţările care încearcă să ne divizeze în acordarea acestui sprijin”, a afirmat raportorul Gabrielius Landsbergis.

Deputaţii au votat fără amendamente propunerea Comisiei, cu 492 de voturi pentru, 107 împotrivă şi 13 abţineri.

Criza economică acută din Ucraina este cauzată de probleme structurale îndelungate, cum ar fi corupţia, fiind agravată de conflictul armat din estul ţării, de restricţiile comerciale impuse de Rusia şi de escaladarea disputei privind gazele. Ucraina a pierdut accesul la pieţele internaţionale de împrumuturi, deci nu mai poate împrumuta bani direct.

Comisia Europeană va strânge fonduri pe piaţa internaţională de obligaţiuni şi le va împrumuta Ucrainei, fără dobândă suplimentară faţă de ceea ce UE trebuie să returneze creditorilor externi. Ucraina va trebui să returneze banii în termen de 15 ani.

UE şi Ucraina trebuie să stabilească termenii împrumutului într-un memorandum de înţelegere, care să oblige Ucraina să implementeze un program de reforme menit să remedieze slăbiciunile fundamentale acumulate care au contribuit la deficitul actual.

Proiectul de acord include reforme ale administrării finanţelor publice, măsuri împotriva corupţiei, modificări la administrarea impozitelor, reforme în sectoarele energiei şi financiar, măsuri de îmbunătăţire a mediului de afaceri.

După semnarea acordului între UE şi Kiev, banii vor merge direct în bugetul Ucrainei. Două treimi din suma agreată vor fi transferate până la sfârşitul anului, iar ultima tranşă în primul trimestru din 2016.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top