Parlamentul European a dat joi undă verde, la Strasbourg, mecanismului de suspendare mai rapidă a scutirilor de viză, deschizând astfel calea pentru un sistem de liberalizare pentru Ucraina și Georgia, transmite AFP.

Eurodeputații au adoptat această nouă lege cu o largă majoritate (485 la 132), validând acordul politic obținut în urmă cu doar o săptămână între negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE (statele membre), scrie Agerpres.ro.

„Știu că nu este vorba de o lege perfectă, am făcut mari concesii, însă nu ne-am uitat pozițiile: apărarea drepturilor fundamentale și conservarea rolului Parlamentului European”, a declarat, în plenul PE, raportorul Agustin Diaz de Mera (PPE), înaintea votului.

Clauza de suspendare, descrisă de unii ca fiind o ‘frână de urgență’, poate fi declanșată în cazul unei presiuni migratorii puternice provenită de la o țară scutită de vize și pe baza a noi motive precum un aflux de cetățeni din țara terță care rămân în UE după expirarea duratei autorizate a sejurului lor scurt fără viză.

Scutirea va fi de asemenea suspendată în cazul absenței cooperării țării terțe în materie de ‘readmisie’ a cetățenilor săi sau a imigranților ilegali care au tranzitat teritoriul său înainte de a ajunge în UE.

Negocierile între legislatorii din UE au fost dure, deoarece eurodeputații, care au de asemenea competență în dosarul vizelor, au apărat implicarea lor în cazul declanșării mecanismului.

În cele din urmă, mecanismul revizuit — el există din 2013 — va putea fi declanșat de o majoritate simplă a statelor membre sau de către Comisie, fără a trece prin Parlamentul European, ceea ce ar urma să accelereze procedura.

„Parlamentul European a fost supus unui veritabil șantaj și, în loc să îmbunătățească legea, Consiliul și Comisia nu și-au dorit decât să o înăsprească, statele vizate fiind judecate în funcție de capacitatea lor de a fi jandarmii buni ai Uniunii Europene, în special în privința acordurilor de readmisie”, a spus eurodeputata Marie-Christine Vergiat, din partea grupului GUE/NGL (extrema-stângă).

Intrarea în vigoare a acestui mecanism de suspendare era una dintre condițiile puse de unele state membre pentru a debloca acordurile de liberalizare a vizelor cu Ucraina și Georgia.

„Prin adoptarea acestui mecanism de suspendare întărit, ne vom putea urma strategia de liberalizare a vizelor pe mecanisme de apărare mai solide”, a spus comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

5 Responses to Parlamentul European a deschis calea liberalizării vizelor pentru Georgia și Ucraina

 1. bogdan spune:

  Doar Godacii isi vor da vize unii altora sa circule prin marea porcie ! A uitasem mai pun vize si pt intrare in Crimeea ! Ca de e teritoriu nou si trebuie viza…

 2. bogdan spune:

  Toti incet incet se civilizeaza si merg spre Europa Democratica ! Doar porcii raman in mocirla lor in care scurma neincetat…

  • Toni spune:

   sa vezi tu civilizatie ucraineana si gruzina daca le da liber!
   Pai daca englezii deja s-au speriat de romani…cand o veni mafia ucraineana sa vezi ce fain! O sa fie ca-n filme, numa ca real!

   • Catun spune:

    Rusia tot ii avertizeaza pe toti cu privire la toti. Pe moldoveni ii avertizati ca vin romanii, tiganii, arabii, sorosistii si taxele europene, pe ucraineni ii avertizati ca vine bunastarea, sorosistii, homosexualii etc., pe europeni ca vin arabii, ISIS, ucrainenii, gruzinii, etc.

    Papusa Toni, voi sunteti gelosi ca nimeni nu va vrea sau incercati sa starniti xenofobia?

   • bogdan spune:

    Godac Toni ! Nu mai plange tu pe mormant strain ! E treaba noastra in Lumea Civilizata cum ne organizam si cene place ! Tu vezi mai bine de porcia in care vietuiesti ! Vezi sa nu pierzi cartelele de ratii ca mori de foame fraiere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top