RadaRada Supremă a Ucrainei a votat astazi un pachet de legi „militare”, inclusiv Legea N 2332 „Privind respingerea agresiunii armate a  Federației Ruse și depășirea consecințelor acesteia”.

Parlamentul a declarat ca ziua începerii agresiunii Rusiei contra Ucrainei este 20 februarie 2014.

Deputații au considerat că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a început atunci când, contrar obligațiilor juridice internaționale, s-au înregistrat primele cazuri de încălcări ale regimului frontierei de stat de catre forțelor armate ale Federației Ruse în strâmtoarea Kerci și utilizarea unităților forțelor armate ruse, stationate în Crimeea în baza acordului bilateral din 1997, pentru blocarea unitățile militare ucrainene. În etapa inițială, se observă în rezoluție, militarii rusi nu aveau insemnele armatei din care faceau parte.

A doua fază a agresiunii ruse a  început în aprilie 2014, atunci când bande inarmate – „controlate, gestionate și finanțate de către serviciile speciale ruse” – au anunțat crearea aşa-numitelor republici populare Donetk (07 aprilie 2014) și Lugansk (27 aprilie 2014). omulet verde

A treia fază a agresiunii Rusiei a inceput pe 27 august 2014 – cand a avut loc o „invazie masivă pe teritoriul Donetkului și Luganskului a unor unitati ale forțelor armate ruse”. Printre altele, în decizia Radei Supreme este mentionata Brigada a 9-a motorizata şi diviziile 76 și 98 de trupe aeropurtate ale armatei ruse.

„Angajarea forțelor armate regulate ale Federației Ruse în agresiunea împotriva Ucrainei a fost însoțită de răspândirea în rândul populației din Ucraina a unor pliante propagandistice în care se spunea:”În niciun caz nu împiedicat trecerea libera a trupelor ruse (echipamente și personal),”- scrie UNIAN.

Scopul deciziei de astazi a Parlamentului de la Kiev este stabilirea unui cadru juridic pentru consolidarea pretentiilor juridice ale Ucrainei la adresa Rusiei în legătură cu agresiunea armată.

Rezoluția prevede: „Ucraina, in calitate de stat care este direct afectat de agresiunea armată, are dreptul la: redobandirea teritoriilor ocupate și anexate; repararea tuturor daunelor;  punerea sub acuzare a tuturor celor responsabili pentru desfasurarea agresiunii și a crimelor de război sau militare şi împotriva umanității”. Novorossia

În plus, rezolutia arata ca, „în fapt, agresiunea armata a Rusiei în Ucraina va continua până la eliminarea completă de pe teritoriul Ucrainei a tuturor unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse, inclusiv ale mercenarilor sai si restaurarea completă a integrității teritoriale a Ucrainei”.

Rada respinge ca fiind de neacceptat şi incompatibile cu Constituția și dreptul internațional, orice pretenții ale Rusiei care vizează afacerile interne ale Ucrainei, în special, cerințele privind federalizarea Ucrainei, schimbarea statutului limbii ucrainene ca singura limba de stat în Ucrain și negarea libertății de alegere a cursului de dezvoltare. Parlamentul solicită eliberarea tuturor prizonierilor de război și punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk privind controlul asupra frontierei de stat și crearea unei zone de securitate sub controlul OSCE.

Reamintim, pe 27 ianuarie 2015 Parlamentul a adoptat o lege care a recunoscut Rusia ca stat agresor, iar republciile separatiste – organizații teroriste.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top