Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

Potrivit Patriarhului Ecumenic, Biserica din Constantinopol își aduce aminte anual în rugăciune despre victimelor Holodomorului.

„Rugându-ne pentru odihna sufletelor celor morți și pentru vindecarea acestei răni dureroase în conștiința națiunii voastre binecuvântate, le reamintim tuturor oamenilor de bunăvoința că Biserica nu tolerează nedreptatea sau orice putere care are drept scop subminarea coeziunii sociale”, a spus Bartolomeu.

De aceea, potrivit Patriarhului, a fost luata decizia de a acorda autocefalie Bisericii Ucrainene.

„Este inacceptabil ca Tronul Ecumenic … să rămână indiferent când ortodocși, precum poporul ucrainean, suferă și caută soluții la problemele bisericești care le-au chinuit de secole. Intervenim pentru că este de datoria noastră”, a spus Bartolomeu.

El a adăugat că decizia Constantinopolului se bazează „exclusiv pe baze autentic ecleziastice, universale … de dragul adevărului și a tradițiilor bisericii … întotdeauna pentru dezvoltarea trupului lui Hristos și nu pentru noi înșine și nu pentru demonstrarea puterii sau autorității în lume”.

„Aceasta mare responsabilitate a Bisericii Mamă … cu siguranță nu are limite. De aceea, așa cum am oferit autocefalia tuturor bisericilor locale, Sfântul Sinod a decis să ofere autocefalie bisericii ortodoxe din Ucraina, care să se alăture plinătății Ortodoxiei în unitate și pace interioară” – a remarcat Bartolomeu.

Reamintim că, la 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a sprijinit acordarea autocefaliei (independentei) Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Patriarhul Bartolomeu s-a adresat cu ocazia comemorării Holodomorului și a spus de ce a decis să ofere autocefalie Ucrainei

  1. bogdan spune:

    Inca un „rezultat” al politicii Pitikului dement kremlinez ! Ucraina se chinuia inca din anii 90 ai secolului trecut sa obtina Autocefalia Bisericii proprii ! Dar invazia porcilor si crimele lor au facut ca acest proces sa devina rapid si acum exista si rezultatul ! Ucraina este si pe plan religios definitiv dezlipita de ciuma de la kremlin !

    • mocanu dan spune:

      Totul a fost a ukrainienilor: biserica ,istoria,denumirea de tara,chiar si o parte din teritoriu si populatie.Muscalii dupa ce si-au insusit totul de la ukrainieni(nu sunt slavi) si de la slavi(teritorii si 50% din limba) au trecut la exterminarea acestora.Stiai ca ukrainienii sunt frati buni cu osetinii si veri cu noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top