Biserica ortodoxă unită din Ucraina, care urmează să fie înființată în viitorul apropiat la Soborul bisericesc unificator și care va primi autocefalie (autoguvernare deplină) de la Patriarhia Constantinopolului, va fi numită oficial ”Biserica Ortodoxă Ucraineană”, a anunțat vineri, la o conferință de presă la Kiev, liderul Patriarhiei de Kiev, patriarhul Filaret.

Acum, în Ucraina există două organizații religioase care se numesc „Biserica ortodoxă ucraineană” – Patriarhia Moscovei (BOU PM) și Patriarhia Kievului.

Biserica Ortodoxă Ucraineana cu Patriarhia la Moscova se consideră singura biserică ortodoxă canonică în Ucraina și refuză să se unească cu alte biserici. Potrivit lui Filaret, după crearea unei singure biserici autocefale, BOU PM va trebui să-și schimbe numele, de exemplu, în „Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina”. Potrivit lui Filaret, proiectul de lege corespunzător a fost deja înaintat Radei Supreme.

Filaret asigură că de la această biserică nu vor fi confiscate biserici și alte proprietăți, deși Moscova exprima astfel de îngrijorari, inclusiv prin conducerea politică a Rusiei. În același timp, el și-a exprimat speranța că enoriașii bisericii Patriarhiei Moscovei se vor transfera în mod voluntar la nouă biserică unită ucraineană.

Momentan nu este încă clar când va avea loc Soborul de unificare și dacă vor participa reprezentanții BOU PM. Un ierarh de rang înalt al acestei biserici, Mitropolitul Sofronie, și-a declarat dorința de a participa la Sobor. Cu toate acestea, potrivit lui, alți ierarhi nu susțin punctul său de vedere.

Decizia Patriarhiei de Constantinopol de a oferi autocefalie bisericii ucrainene unite a provocat o reacție puternică la Moscova. Biserica rusa consideră Ucraina drept „teritoriul sau canonic”. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să întrerupă legăturile cu Patriarhia de Constantinopol, acuzându-l de schisma.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Patriarhul Filaret: După autocefalie, Biserica Rusă din Ucraina nu-și va mai putea spune ”ucraineană”

  1. bogdan spune:

    Bravo Ucraina ! Asa se va face separarea totala de ombilicul toxic de la kremlin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top