După recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene unite (Biserica Ortodoxă Ucraineană), toate clădirile care sunt acum ocupate în Ucraina de Patriarhia Moscovei, vor fi transferate în proprietatea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a declarat patriarhul ucrainean Filaret, într-un interviul acordat postului de televiziune „Priamoi”.

„Statul a transferat dreptul de proprietate în utilizarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Moscova. Dar atunci când va fi recunoscuta biserica autocefala ucraineană, Lavra – (și Kiev-Pecerska și Pociaevska) – si una si alta vor fi transferate la biserica din Ucraina“, – a spus Filaret.

„Patriarhia Moscovei în Ucraina nu are nicio proprietate”, a continuat patriarhul. El a subliniat faptul că Lavra Kiev-Pecerska și Pociaevska sunt locuri sfinte pentru Ucraina, la care Patriarhia Moscovei nu are niciun drept. Iar acele parohii care au construit biserici pe cheltuiala lor, sunt proprietatea parohiilor, nu a Rusiei. De aceea Rusia nu are aici proprietate bisericeasca“ – a spus Filaret.

În plus, patriarhul sustine că Tomosul Sfântului Sinod și Patriarhului Ecumenic privind recunoasterea autocefaliei Bisericii ucrainene va „lovi puternic“ în pozițiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei în Ucraina.

„În primul rând – istoria Bisericii Ruse nu începe odata cu crestinarea Rusiei, începe cu anul 1448, când ea s-a separat de Mitropolia de Kiev. Moscova însuși a recunoscut acest lucru în 1948, când a aniversat 500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Adica Moscova insasi a aniversat 500 de ani. Nu a fost obligata de nimeni. Totodata a sărbătorit 850 de ani de la fondarea Moscovei. Iar noi sărbătorim în acest an aniversarea a 1030 de ani de la crestinare, ei – 500 de ani. Astfel, istoria Bisericii Ruse începe cu secolul al XV-lea” a spus Patriarhul Filaret.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,60 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Patriarhul Filaret promite confiscarea tuturor lăcașurilor aflate în proprietatea Moscovei în Ucraina

  1. bogdan spune:

    Ce fata are poponarul asta ! Parca-i Satana pe Pamant !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top