În ciuda caracterului bombastic, majoritatea summit-urilor internationale sunt plictisitoare și nu duc la consecințe deosebite. Un oficial de la Departamentul de Stat al SUA, care organizează astfel de întâlniri, a descris activitatea sa ca o „administrare a nuanțelor“, ceea ce dă măsură importanței unor astfel de reuniuni, scrie pentru The New York Times economistul Paul Krugman, câștigător al Premiului Nobel pentru economie în 2008.

Cu toate acestea, precizează autorul, uneori, aceste întâlniri schimbă într-un oarecare fel situația din lume – spre rău sau spre bine. Summitul G20 din 2009, la care participanții săi au convenit să acorde împrumuturi unor țări în contextul crizei financiare, a ajutat la prevenirea Marii Depresiuni. Cu toate acestea, summitul din 2010 a marcat o întoarcere la economisire, fapt care a încetinit în mod serios redresarea economică și, posibil, a pregătit parțial terenul pentru extremismul politic.

Cu toate acestea, potrivit lui Krugman, lumea nu a văzut încă o asemenea catastrofă precum actualul summit G7. Este posibil ca această reuniune să fie un vestitor al războiului comercial care urmeaza și, poate, chiar a dispariției alianței occidentale.

În cel mai bun scenariu, summitul va submina reputația Statelor Unite ca aliat de nădejde în deceniile care urmeaza. Chiar dacă Trump, la urma urmei, va părăsi „rușinat” scena, toată lumea își va aminti de posibilitatea ca cineva ca el să se poată ajunge la putere.

”Deci ce s-a întâmplat în Quebec? Citesc titluri de genul: Trump a adoptat poziție militantă în spiritul „America First”, cerând aliaților noștri concesii mai mari, fapt care nu este bun. Dar realitatea este mult mai rea”, scrie economistul.

„El nu a pus America pe primul loc; ar fi mai bine să spunem „Russia First”. Și el nu le-a cerut aliaților schimbări serioase în politică – el le-a cerut să nu mai facă lucruri rele pe care ei oricum nu le fac. El nu a demonstrat o poziție dura în favoarea intereselor americane; a fost mai degraba o declarație de ignoranță și nebunie politică”, subliniază Krugman.

Trump a început cu apelul de a readuce Rusia în G7, care, potrivit autorului, „este ceva ridicol”. Krugman consideră că Rusia a fost întotdeauna un „parvenit“, care a ajuns în grupul celor mai puternice state industralizate din motive pur strategice și a fost exclusa după invazia sa în Ucraina.

Apoi, Trump apoi le-a cerut membrilor G7 sa anuleze taxele „scandaloase și inacceptabile“ pentru mărfurile din SUA, fapt dificil de realizat din simplul motiv că ele deja sunt la niveluri foarte scăzute. Uniunea Europeană, de exemplu, impune o taxă de doar trei procente pentru mărfurile americane.

Deși în anumite sectoare ale economiei fiecare țară creează propriile bariere comerciale, este dificil de spus că astfel de cazuri speciale sunt mai grave decât taxa americana de 25% pentru camioanetele ușoare. În general, fiecare membru al G7 are o piață foarte deschisă.

„Deci atunci despre ce naiba vorbește Trump? – se întreabă autorul. Consilierii săi comerciali au declarat în mod repetat că taxa pe valoarea adăugată, care joacă un rol important în multe țări, este o formă de protecționism comercial necinstit. Dar această declarație este absolut ignorantă: TVA nu oferă niciun avantaj în ceea ce privește competitivitatea – este doar o modalitate de a pune în aplicare impozitele comerciale. Tocmai de aceea ele sunt legitime în cadrul OMC. iar restul lumii nu își va schimba întregul sistem fiscal din cauza faptului că președintele american și-a ascultat consilieri care nu înțeleg nimic. Cu alte cuvinte, Trump vorbește despre un rău care nu există”.

„Dar există oare în spatele comportamentului lui Trump vreo strategie ascunsă? Ei bine, cred ca Trump exact așa s-ar fi comportat dacă era într-adevăr o marionetă a lui Putin. Criticile împotriva țărilor prietene, din cauza unor păcate care nu exista, nu le vor readuce americanilor locurile de muncă, dar exact așa se comporta cineva care vrea sa rupa alianța occidentală” – afirma Krugman.

În plus, autorul presupune că există și o altă explicație. ”Poate că Trump a jucat un rol pentru publicul american, pentru că urăște să-și petreacă timpul în compania unor oameni puternici care nu-l lingușesc și nu îi oferă mită. De fapt, aceștia sunt oamenii care nu și-au ascuns disprețul față de bărbatul din fruntea țării, care este încă o mare putere”.

„Oricare a fost cauza, a fost un eșec amar și umilitor. Și știm cu toții cum răspunde Trump la umilire. Și acum chiar trebuie să vă întrebați ce se va întâmpla în continuare. Căci singurul lucru care se poate spune cu siguranță este că nu ne așteaptă nimic bun „, – conchide Paul Krugman.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Paul Krugman: ”Russia first?” – Trump a uitat de SUA la summit-ul G7

  1. Marian spune:

    Ordonanta de urgenta,a u.e. pentru marirea taxelor marfurilor
    de provenienta s.u.a!Asta pentru a echilibra situatie creata de trumpampalau!

    • bogdan spune:

      Bai porkane ! Ai uitat ca acum un an jumate erati beti cu totii prin Ospiciul Lumea rusa deoarece Blondul a castigat si Clinton a pierdut ? Atunci erai in orgasme nonstop iar acum nu-ti mai place nu godace ? Pai Tembelul Blond deja v-a facut kurul rosu la toti porcii !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top